Friss hírek

2005.11.28. 19:05

Amerika és Kína ringbe száll a Holdért

Tizenöt éven belül Kína állandó bázist létesítene a Holdon. Mivel az Egyesült Államok is hasonló terveket dédelget, elképzelhető, hogy hamarosan egy új űrverseny bontakozik ki.

Farkas Károly

A kínai elképzelések eddig meglehetősen homályosan fogalmaztak Földünk kísérőjével kapcsolatban, most azonban nagyot változott a helyzet. A kínai űrprogram igazgatóhelyettese először jelölt meg egy konkrét időpontot. „Úgy gondolom, hogy 10-15 éven belül abban a helyzetben leszünk, hogy embereket küldhetünk a Holdra, és ott egy állandó bázist is építhetünk” – mondta Hu Si-sziang a kínai állami televíziónak adott interjújában. Kiemelte azonban, hogy ehhez rendelkezniük kell a megfelelő anyagi forrásokkal. Az igazgatóhelyettes ugyanakkor tagadta, hogy versenybe szállnának az Egyesült Államokkal.

„Ez nem verseny, mint amilyen a hidegháború alatt volt, Kínának a saját tempójában kell haladnia” – mondta. A menetrend szerint legkésőbb 2012-ig meg kell történnie az első kínai űrsétának, gyakorolni kell a föld körüli pályán végrehajtott dokkolómanővereket. Ezekhez a nagyra törő tervekhez azonban mindenekelőtt ki kellene fejleszteni egy nagy méretű hordozórakétát. A tervek szerint ezzel az eszközzel minden egyes fellövésnél mintegy 27 tonnányi hasznos terhet lehetne föld körüli pályára juttatni.

Alig másfél hónappal ezelőtt az amerikaiak is előálltak a saját holdprogramjukkal. A NASA elképzelései szerint 2018-ban négy űrhajóst küldenének a mellékbolygónkra, egy még kifejlesztés alatt álló űrhajóval. Michael Griffin, a NASA új igazgatója szerint évente legalább kétszer indulhatnak majd amerikai űrhajósok a Holdra, ahol minden alkalommal egy-egy hetet tartózkodnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!