Friss hírek

2005.11.29. 17:29

Esztergom megtartja a gyermekeket

Állítsuk meg a fogyó népességet, tartsuk itthon az itt születetteket! – fogalmazódott meg a gondolat a helybéliekben. De hogyan? A szülők megtisztelésével, az idetartozás megbecsülésével. Önkormányzati rendeletet fogalmaztak, létrehozták a Szent Miklós Alapot; s figyelve a hatását, megnyugodhatunk: növekszik a legkisebbek száma.

Rafael Balázs, Esztergom

A Vaszary Kolos Kórház szülészetén Szűcsné Frunyó Zsuzsa főnővérrel derítjük ki a tavalyi és az idei születési számokat, majd Berbik István főorvos segít esztergomi anyukát találni, olyat akinek gyermeke már élvezni fogja a Szent Miklós Alap kedvezményeit. Szerencsénk van.

Az elmúlt héten heten is szültek helybéliek, s még néhányan az osztály vendégei. Közülük Lehrbaumné Drotár Anikót kerestük meg, aki örömmel nyilatkozott lapunknak. A most már négygyermekes anyukához és a csöppséghez közben az apuka is megérkezett. Réka november 26-án, két kiló 95 dekagrammal született. Gyönyörű, sűrű fekete haja van. Alszik akkor is, amikor édesanyja karjába veszi. Döntésükben – mint megtudtuk – nem játszott különösebb szerepet a meglehetősen friss önkormányzati döntés, de tudtak már róla: „Az nagyon jó érzés, ha létezik egy ilyen segítség. Vannak persze alapfeltételei, mint általában minden szerződésnek. De a gyermekvállalásban nem ez motivált bennünket. Furcsa is lenne. Réka megfogant, negyedikként s mi örömmel vettük az ajándékot.” Szent István Alap: az 500 ezer forint 21 év múlva akár 3 milliót is érhet Az Esztergomi Önkormányzat rendelete a Szent Miklós Alapról kimondja: A 2005. január 1-jén vagy azt követően születettek jogosultak a támogatásra.

Az Alap 100 millió forinttal indult. Esztergomi lakhelyű szülők gyermekei kaphatják, akik 21. születésnapjukig folyamatosan állandó bejelentett lakóhellyel rendelkeznek itt. A gyermekek képviselőivel egy éves életkorának betöltéséig a polgármesteri hivatal szerződést köt. Az önkormányzat évente a várható születésszám alapján újszülöttenként 500 000 forintot elkülönít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!