Friss hírek

2005.11.28. 15:16

Gyurcsány: nem lesz gyógyszer-, áram- és gázáremelés

2006. január elsejétől nem lesz gyógyszeráremelés, lakossági elektromos áram- és lakossági gázáremelés - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben.

BAMA

A kormányfő közölte, az áfacsökkentés miatt legalább négy százalékkal csökken a lakossági áram díja, a gyógyszergyártókkal másfél hónappal ezelőtt kötött megállapodás pedig garantálja, hogy nem lesz, vagy legfeljebb csak elhanyagolható, egy százalék alatti gyógyszeráremelés lesz jövő év január elsejétől.

Gyurcsány Ferenc az elmúlt hét egyik legfontosabb belpolitikai eseményének nevezte a minimálbérről az Országos Egyeztető Tanácsban kötött megállapodást. Az egyezség új elemei közé sorolta, hogy először a rendszerváltás óta, három évre sikerült megállapodnia a kormánynak a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Rámutatott arra, hogy hét-nyolcszázalékos reáljövedelem-emelkedést könyvelhetnek el a legalacsonyabb bérrel rendelkezők, hiszen 2006-ban 10 százalékkal nőnek a minimálbérek háromszázalékos, vagy az alatti infláció mellett.

Az elmúlt hét másik fontos döntése a kormányfő szerint az "Orbán-kormány által hozott rendkívül rossz" és később a társadalom jelentős része által elfogadhatatlannak bizonyult döntés megváltoztatása volt. Így a Zengőn nem lesz radarállomás. Kiemelte még a babakötvény bevezetésének meghirdetését, amely - szavai szerint - összekapcsolja a köz- és a magánfelelősséget, mert az állami indítóösszeg mellett a szülőket is megtakarításra ösztönzi a fiatalok életkezdésének megkönnyítése érdekében.

A miniszterelnöki felszólalás előtt az Országgyűlés egyperces néma felállással tisztelgett a hét végén végzetes vadászbalesetben elhunyt Urbán Árpád szocialista képviselő emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!