Friss hírek

2005.11.27. 17:48

Kína bocsánatot kért a benzolszennyezés miatt

Kína már jó előre bocsánatot kért Oroszországtól a Szungari folyón úszó benzolszennyezés várható káros kihatásai miatt. A pekingi állami televízió jelentése szerint a külügyminiszter személyesen fejezte ki sajnálkozását Oroszország pekingi nagykövetének.

F. K.

Az orosz diplomata mindenre kiterjedő és folyamatos tájékoztatást kért a kínai hatóságoktól a hatékony felkészülés érdekében. A rákkeltő anyag egy két hete bekövetkezett üzemi baleset nyomán került a szabadba. Jelenleg 80 kilométer hosszan úszik az orosz-kínai határfolyó, az Amúr felé, amelyet körülbelül másfél hét múlva érhet el.

A benzolszennyezés több városban, köztük a 4 milliós Harbinban bénította meg ivóvíz-szolgáltatást. Ven Csia-pao miniszterelnök szombaton váratlanul a Harbinba utazott. A kormányfő köszönetet mondott a katonáknak a kárelhárítási munkákban tanúsított helytállásukért. A miniszterelnöki látogatást megfigyelők a helyi hatóságoknak szóló figyelmeztetésként értékelik. Rájuk tájékoztatási politikájuk és válságkezelésük miatt bírálatok özöne zúdult.

A szennyezést egy vegyiüzem robbanása okozta, de a kínai hatóságok egészen szerdáig hallgattak róla. Azóta több tízezer ember hagyta el az otthonát. Harbinban a folyó vizének benzoltartalma pénteken még harmincszorosa volt a megengedett értéknek, de vasárnap délelőttre a tizenkilencszeresére esett vissza.

Miután a délutáni mérések szerint a folyó vízében már az egészségügyi határérték alá csökkent a szennyeződés, a hatóságok visszaállították a vízszolgáltatást, de a palackozott víz felvásárlása nem csökkent. A lakosság megnyugtatására a csapvízből elsőként a tartományi kormányzó ivott. Problémát jelenthet azonban, hogy a hideg időjárás miatt a folyó kezd megfagyni, ezért szakértők attól tartanak, hogy a szennyeződés lassabban vonul le a vártnál.

F. K. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!