Friss hírek

2005.11.16. 11:05

Kínában is embert fertőzött a madárinfluenza

Az előzetes vizsgálatok szerint a H5N1 vírus fertőzött meg egy kilencéves kisfiút Kína Jünan tartományában, jelentette ma reggel a CNN hírügynökség.

BAMA

Az előzetes vizsgálatok szerint a H5N1 vírus fertőzött meg egy kilencéves kisfiút Kína Jünan tartományában, jelentette ma reggel a CNN hírügynökség. Bár Ázsia több országában már legalább hatvan ember veszítette életét a madárinfluenza következtében, Kínában a kisfiú az első emberi lény, akit a madarakban tenyésző vírus betegített meg. A kínai egészségügyi minisztérium egyelőre nem adott ki hivatalos jelentést az esetről, mert először megvárják az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kontrolljának eredményét.

A Dél-Kínában élő kisfiú lánytestvérével együtt körülbelül egy hónapja betegedett meg. Mindkettőjüket tüdőgyulladással kezelték az egyik helyi kórházban. A 12 éves lány meghalt, de az ő szervezetében nem tudtak kimutatni madárinfluenza-vírusra utaló antitesteket. A kisfiút múlt hét végén kiengedték, viszont nála olyan antitesteket mutattak ki a labortesztek, melyekből a H5N1 vírus jelenlétére lehet következtetni.

A WHO a héten szakértőket küld Jünanba, hogy vizsgálják ki a két gyerek megbetegedésének körülményeit. A család mindenesetre olyan helyen lakik, ahonnan nem messze madárinfluenza-gócot észleltek. A kínai kormány tegnap döntést hozott, hogy az ország teljes, 14 milliárdnyi baromfiállományát beoltják a H5N1 vírus ellen. A védőoltások költségét az államkassza fedezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!