Friss hírek

2005.11.14. 15:54

Krimibe illő fordulat

Bizonyíték vagy hangulatkeltő trükk. Egy ellopott számítógép adatai szerint a perzsa ország állítólag atomfegyveren dolgozik.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerint az iráni fenyegetés nő.
[/caption]Teheránban haszontalan színjátéknak nevezik az újabb amerikai állítást, miszerint Irán nukleáris fegyverprogramon dolgozik. A külügyi szóvivő kijelentette: „Mi nem tartogatjuk titkainkat laptopokon, a titkosított üzeneteket telexen továbbítjuk. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) döntő jelentőségű tanácsülésének előestéjén terjesztett rémhírek a negatív hangulatkeltést szolgálják.”

Teheránon kívül más országok is kételkednek abban, hogy léteznek a Washington által lobogtatott dokumentumok. Németországot, Franciaországot és Nagy-Britanniát kivéve a legtöbb külföldi megnyilatkozás egy párhuzamos történetre, azokra a „bizonyítékokra” emlékeztet, amelyek alapján az Egyesült Államok megtámadta az úgymond tömegpusztító fegyverekkel rendelkező és atomcsapásra készülő Szaddám Huszein országát.

A The New York Times vasárnapi számában írta meg, hogy tavaly az amerikai hírszerzés egy rejtélyes számítógéphez jutott. A benne tárolt több mint ezeroldalas dokumentáció nukleáris robbanófejekkel kapcsolatos kísérletekre utal, értsd: nem igazak Teherán állításai a nukleáris energia békés hasznosításáról, s a perzsa ország atomfegyver előállítására készül.

Az anyagot állítólag bemutatták a NAÜ-nek is; mindenesetre aligha véletlen, hogy a laptop titkairól most került le a lepel, néhány nappal az ügynökség tanácsülése előtt. Ha ugyanis a testület álláspontja elítélő lesz, Irán nukleáris programja az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülhet. Moszkva korábban javasolta, hogy Irán Oroszországban dúsíttassa az atomerőműben hasznosítható uránt, Teherán azonban az ajánlatot nem fogadta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!