Friss hírek

2005.11.15. 15:41

Légzsáktörténelem a Mercedes-Benztől

Jeles évfordulót ünnepel a Mercedes: 25 éve jelent meg az első légzsákos autójuk, egy S-osztályos limuzin. Piacra kerülésével egy 13 éves fejlesztési időszak ért véget, és új fejezet kezdődött a személygépkocsi-biztonság történetében.

BAMA

A statisztikák szerint, csak az Egyesült Államokban eddig több, mint 14 ezer ember életét mentette meg a légzsák, Németországban pedig 2 500-ra tehető a számuk 1990 óta. A Mercedes-Benz minden más gyártót jóval megelőzve honosította meg a légzsákot a sorozatgyártásban. Napjainkig 12 milliónál több gépkocsit szerelt fel vele.

A csillagos márka 1992 óta valamennyi modelljéhez alapfelszerelésként adja az életmentő párnát. A cég mérnökei a kezdetek óta folyamatosan fejlesztik az eredeti elképzeléseket, így a légzsáknak ma már oldalra szerelt és adaptív, azaz a mindenkori baleset körülményeinek megfelelően felfúvódó változata is létezik. A légzsák jelentős szerepet játszik a vállalat történetében. A gyűrődő zónához, a biztonsági kormányoszlophoz, az övfeszítőhöz, a blokkolásgátló berendezéshez és más korszakalkotó találmányokhoz hasonlóan ez is bizonyítja, hogy a stuttgarti márka mindig is élen járt a személygépkocsik biztonsági fejlesztésében. Ennek köszönhetően a jövőben a védelem részét képezi majd a veszélyfelismerő PRE-SAFE® rendszer. Már az ütközést megelőzően kinyílnak a zsákok, így minimálisra csökkenthető az utasok testét érő terhelés.

Az új technika a testre szabott védelem érdekében figyelembe veszi majd az ülésben helyet foglaló személy fizikai és biológiai jellemzőit, például magasságát, nemét vagy életkorát. Keretes: Negyed százados múlt a biztonság szolgálatában A légzsák története 1967-ben kezdődött. Sok, addig ismeretlen terület feltárását igényelte a rendszer kifejlesztése. Az ütközés erejét tompító párnák ötlete ugyan már az ötvenes évek elején megszületett, ám akkor még nem állt rendelkezésre megfelelő műszaki háttér a megvalósításához.

A kioldást elindító érzékelők és a 30 ezredmásodperces felfúvódási időt biztosító gázgenerátor a Mercedes-Benz mérnökeinek köszönhető. Ugyancsak a nevükhöz fűződik a légzsák szakadásálló szövetanyagának kifejlesztése, felfúvódási tulajdonságainak tökéletesítése, valamint annak megvalósítása, hogy a rendszer elférjen a gépkocsi kormányában. Több mint 250 ütközésvizsgálat, 2500 gurulószános kísérlet és 7 millió kilométernyi tesztvezetés után 1980-ra érett meg a sorozatgyártásra a légzsák.

Még ebben az évben bemutatkozott az S-osztályban az ugyancsak világújdonságnak számító övfeszítővel együtt. Egy évtizeddel később, 1991-ben már vezetőoldali légzsákkal készült a Mercedes-Benz által gyártott személygépkocsik 28 százaléka. Egy évvel később pedig autóik alapfelszereltségének részévé vált ez a fontos biztonsági berendezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!