Friss hírek

2005.11.07. 18:24

Szélkakas-harc Orbán ellen

Szélkakas. Ez az újabb, bombasztikusnak vélt, a későbbiekben valószínűleg majd gyorsan elhasználódó szó jelent meg a két nagy párt kampányharcában.

BAMA

A Fidesz gyorsan közhellyé koptatott luxusbaloldalára válaszként a szocialisták a szélkakas szóval jellemzik a legnagyobb ellenzéki párt, s főként vezetője, Orbán Viktor politikáját. Az előző ciklus miniszterelnöke még a hétvégi szövetségi gyűlésen megjósolta, hogy személyét kitartó támadások fogják érni. "Az MSZP, a Fidesz hétvégi nagygyűlésén is felbuzdulva, több hetes kampányt indít a szélkakas-politika ellen" - jelentette be a párt két alelnöke, Újhelyi István és Juhász Ferenc. A szélkakas motívuma Gyurcsány Ferenc szeptember 4-i fővárosi kampánynyitó beszédében már megjelent. A Fiatal Baloldal politikusai ennél is korábban, 2004 őszén küldtek egy szélkakast Orbán Viktornak. A kifejezés az ifjúsági szervezet hétvégi országos tagtoborzóján újra feltűnt a transzparenseken, majd hétfőn több országos napilapban is megjelent fizetett hirdetésként. A szelkakas.info.hu-n pedig több témakörben - családi adózás, adóreform, munkahely stb. - olyan mondatokat csipegettek össze a Fidesz elnökétől, melyekben eltérően nyilatkozik egy adott kérdésről.

"Az ország és az emberek gondjainak megoldásával kellene foglalkozni a szocialistáknak a Nemzeti Konzultáció tapasztalatai alapján, nem pedig az ellenfél lejáratásával" - mondta lapunknak Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője szerint a politikai közéletben példa nélküli az MSZP negatív kampánya az újságokban, illetve az Orbán Viktorról szóló lejárató videóklip. "A szavazók számára világossá válik, hogy az MSZP az ország megosztására törekszik" - hangoztatta Révész Máriusz.

Fizetett hirdetésekben támadják az ellenzék vezérét

Minden jelentős hétfői országos politikai napilapban - kivéve a Magyar Nemzetet -, továbbá bulvár- és sportújságban megjelent az MSZP fizetett hirdetése. A hirdetés költsége egy lapban minimum másfél millió forint körül van. A szélkakas szót egy lexikonból vett idézettel magyarázzák. Ezek szerint a szélkakas politikai felfogását, pártállását elvtelenül, érdekből cserélgető személy, vagy szeleburdi ember. A magyarázó szöveg szerint Orbán Viktor mindig azt mondja,, amitől a legnagyobb hasznot reméli, akkor is, ha korábban homlokegyenest mást mondott. A Fidesz vezetőjét negatív színben feltüntető hirdetés az MSZP új hathetes kampányának első megnyilvánulása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!