Friss hírek

2005.11.14. 16:10

Változatok egy államszövetségre

Moszkva határozott lépésekre szánta el magát, hogy megakadályozza nagyhatalmi elszigetelődését.

Csák Elemér

Elkészültek Oroszország új szövetségi alkotmányának különféle változatai – adták hírül orosz források. A Fehéroroszországgal tervett unió egyik tétje és célja az, hogy Vlagyimir Putyin 2008 után is megtarthassa az elnöki posztot. A döntést meghozó legfelsőbb államtanács hírek szerint november 28-án ül össze, de elképzelhető egy december eleji határozathozatal is. Oroszország és Belarusz szövetségi államának létrehozásáról 1999-ben született megállapodás. Azóta folyik az új alkotmány szövegének kidolgozása.

Az egyik változat szerint az uniót államtanács irányítja majd, amelynek élén felváltva orosz és fehérorosz elnök áll, „ha csak a felek másként nem döntenek”. A másik három verzióban a szövetséget elnök és alelnök irányítja hét éven át. Eltérnek a tervezetek a tekintetben, hogy az elnök mindig orosz nemzetiségű-e vagy sem. Minszkben nem titkolják, hogy – amennyiben Moszkváé a legmagasabb poszt – e téren aligha születik hamar egyezség.

„Az utóbbi 16 esztendőben Fehéroroszországban felnőtt egy olyan nemzedék, amely elképzelhetetlennek tartja a függőséget és nem ért egyet a szuverentiás elveszítésével” – mutatott rá a Vedomosztyi című lapban Velrij Frolov, az egyik elnökjelölt. Egyes elemzők felvetik azt is, hogy a diktatórikus módszereiről elhíresült Lukasenko belarusz elnök hajlandó-e felvállalni a másodhegedűsséget. Másfelől az a kérdés, hogy miként lesz összeegyeztethető a két tagország külpolitikája: míg Oroszország a kapcsolatok és a gazdasági együttműködés elmélyítésére törekszik a Nyugattal, a minszki vezetés viszonya az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval rendkívül megromlott.

Orosz-üzbég paktum

Szövetségi egyezményt írt alá tegnap Moszkvában Iszlám Karimov üzbég és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A megállapodás értelmében Oroszország katonailag is felléphet, ha Üzbegisztánt veszély fenyegeti; cserébe Taskent engedélyezi orosz katonai támaszpont felállítását. 2005-ig az üzbég diplomácia számára két kiemelt partner volt: Washington és Moszkva.

Ez év nyarán azonban Üzbegisztán szakított az Egyesült Államokkal és bezáratta a karsi-hanabadi amerikai bázist. A hatalmi játszmához tartozik, hogy az Európai Unió külügyminiszterei a közelmúltban megtiltották a fegyverszállítást a Karomov vezette közép-ázsiai országba. Jól értesült források szerint a Moszkvával kötött zövetségesi megállapodást hamarosan gázegyezmény követi, amely biztosítja a Gazprom vállalatóriásnak, hogy beruházásokat hajtson végre Üzbegisztán területén.

Ez év nyarán azonban Üzbegisztán szakított az Egyesült Államokkal és bezáratta a karsi-hanabadi amerikai bázist. A hatalmi játszmához tartozik, hogy az Európai Unió külügyminiszterei a közelmúltban megtiltották a fegyverszállítást a Karomov vezette közép-ázsiai országba. Jól értesült források szerint a Moszkvával kötött zövetségesi megállapodást hamarosan gázegyezmény követi, amely biztosítja a Gazprom vállalatóriásnak, hogy beruházásokat hajtson végre Üzbegisztán területén. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!