Friss hírek

2005.11.28. 18:07

Véget ért a romániai tanársztrájk

A késő délutáni órákban megegyezés született Romániában a pedagógusok béréről. Romániai hírforrások szerint a romániai pedagógusokat tömörítő szakszervezeti szövetség vezetői közölték: miután a tagság többsége az általános munkabeszüntetés befejezése mellett döntött, kedden reggel nyolc órakor Románia iskoláiban megkezdődik a három héttel ezelőtt megszakadt tanítás.

BAMA

A szakszervezeti vezetők azt is közölték, hogy valamennyien aláírják a kormánnyal folytatott szombati-vasárnapi maratoni egyeztető tárgyaláson kidolgozott megállapodás-tervezetet, amely előirányozza a pedagógusok fizetésének 11,83 százalékos emelését.

A román oktatási rendszert november 7-én bénította meg a rendszerváltás utáni idők legsúlyosabb oktatási sztrájkja. Az első hetekben még a tanárok és pedagógusok több mint 80 százaléka nem dolgozott, tegnapra – a sztrájk negyedik hetében – ez az arány körülbelül 50 százalékra csökkent. A megalázóan alacsony fizetések miatt hét tanár éhségsztrájkba is kezdett, a hétvégén azonban elálltak a tiltakozásnak ettől a formájától.

A sztrájk befejezését az is elősegítette, hogy tegnap az Alkotmánybíróság is elutasította a tanárok keresetét, amelyben a munkakonfliktusokról szóló jogszabály ellen emeltek kifogást. A döntés várhatóan azt eredményezhette volna, hogy a munkabeszüntetést törvénytelennek nyilváníthatták volna. A sztrájk kezdetén még a lakosság többsége támogatta a pedagógusokat, a népszerűségük azonban a három hetes munkabeszüntetés alatt elolvadt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!