Friss hírek

2005.11.14. 12:55

Vegyi támadás a Bodeni-tónál

Növényvédő szert tartalmazó nyitott kannákat süllyesztettek el ismeretlen tettesek a Bodeni-tó németországi partjánál egy víztározóban, és további vegyi támadásokat helyeztek kilátásba a környék vízellátása ellen.

BAMA

A két kannát a parttól 300 méterre fekvő sipplingeni víznyerő hely közelében, 70 méteres mélységben találták meg a Bodeni-tó nyugati részén a rendőrség búvárai tegnap este. A Baden-Württemberg tartományban, Überlingen város mellett található vízműből négymillió lakost látnak el ivóvízzel.

A rendőrség az egyik helyi újság értesülése szerint egy levélből szerzett tudomást a november 9-én elkövetett mérgezésről, és hétfőn ígért részletes tájékoztatást a rejtélyes ügyről. A derítetlen vízből és a felhasználásra előkészített ivóvízből vett mintákban atracin gyomirtót és más mérgező szereket találtak, ezek mennyisége azonban nem haladta meg az ivóvízrendeletben megengedett határértéket, vagyis egészségügyi kockázatot nem jelentenek.

Az atracint 1991 óta tilos használni Németországban, birtoklása azonban nem büntetendő. Az elkövetők mostanáig egyetlen, levélben közölt követelése az volt, hogy a hatóságok hozzák nyilvánosságra a mérgezés megtörténtét. Az ismeretlenek azt is tudomásukra hozták azonban az illetékeseknek, hogy még többféle növényvédő szer van a birtokukban "tetszés szerinti mennyiségben". (Spiegel Online)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!