Friss hírek

2006.01.05. 07:40

A gázválság utóélete Magyarországon és Brüsszelben

A szerdán lezárult orosz-ukrán gázvitát követően az Európai Unió gazdasági szakemberei arról tanácskoztak Brüsszelben, hogy a történtekhez hasonló válsághelyzetben miként lehetne biztosítani az érintett tagországok folyamatos és zavartalan gázellátását.

BAMA

A Gázkoordinációs Munkacsoport ülését ismertetve a Kóka János, gazdasági- és közlekedési miniszter elmondta, hogy szóba került a gázellátás biztosításának finanszírozása éppúgy, mint az országok közötti szolidaritás témaköre, jelenti a CENA hírügynökség.

A közös stratégia kialakításához a brüsszeli testület egy átfogó európai tanulmányt készít, amit várhatóan egy hónap múlva értékelnek majd a szakemberek.

Kóka János a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Brüsszel nyitott azokra a javaslatokra, amelyeket Magyarország terjesztett be. Ezek a felvetések olyan stratégiai gáztározókat érintenek, amelyek összekapcsolásuk révén több térséget segíthetnének egy újbóli krízis esetén, mindezt a szolidaritás jegyében. A magyar beadvány egy olyan javaslatot is tartalmaz, amely cseppfolyós földgáz szállítására is alkalmas rendszer kiépítését szorgalmazza.

A gazdasági tárca minisztere elmondta még, hogy csütörtökön egy olyan módosító indítvány kerül a Magyar Országgyűlés Gazdasági Bizottsága elé, amely az elfogadását követően, a hazai stratégiai gáztározó megépítését gyorsítaná meg. Így, a tervezettnél két évvel korábban, azaz már 2010-ben megépülhetne a több mint egy millárd köbméter gáz raktározására alkalmas tározó. A beruházás várható költségeit 150 milliárd forint körüli összegre taksálta a gazdasági miniszter, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!