Friss hírek

2006.01.19. 17:08

Megcsalt férfiakból lesznek a terroristák

A megcsalt és a nők által megalázott muzulmán férfiakból lesznek a terroristák, állítja az indiai származású világhírű író, Salman Rushdie, aki most megjelent új könyvével kapcsolatban fejtette ki első hallásra szokatlannak tűnő nézetét az iszlám terrorizmusról a német Stern magazinnak.

BAMA

Rushdie, aki maga is muszlim vallású, azt mondja: a terrorizmus okainak kutatásánál a nyugatiak erre a szempontra nem is gondolnak. Pedig ez az egyik legfőbb mozgatórugója az iszlám terrorizmusnak, állítja az író. A muszlim világban ugyanis a férfi becsülete mindennél előbbre való. Akit megcsal a felesége, az elveszíti a becsületét, és azt csak valamilyen hőstettel tudja visszaszerezni. A muzulmán férfiak, főleg a megcsalt muzulmán férfiak haragja azért is zúdul a nyugatra, mert a nyugatiak nem kendőzik le az asszonyaikat, és így nem próbálják megszüntetni a házasságtörések legfőbb okát, a csábítás lehetőségét. A Nyugat sohasem fogja megérteni az iszlám lényegét, amíg nem jön rá, hogy a keleti ember világképe teljesen más, mint a nyugatié. A nyugati keresztény kultúra a bűn és megbocsájtás erkölcsiségére épül, a Kelet azonban mindenek fölé helyezi a becsületet. A muzulmán erkölcsiség tengelyét a szégyen és a becsület fogalompár alkotja. A becsület, megbecsülés visszaszerzése a muszlim férfi számára mindennél előbbre való. Rushdie új könyve (Bolond Salimar) is a terrorral foglalkozik. Főhőse, Salimar kegyetlenül meggyilkolja saját feleségét, mert az asszony megcsalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!