Friss hírek

2006.01.19. 08:21

Megemlékezés a budapesti gettó felszabadításának évfordulóján

A budapesti gettó felszabadításának 61. évfordulója alkalmából tartottak emlékező istentiszteletet szerdán a budapesti Dohány utcai zsinagógában.

BAMA

Az istentiszteleten megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, valamint a kormány több tagja. Fröhlich Róbert főrabbi a beszédében felidézte, hogy annak idején Budapesten a VII. kerületben egy 0,3 négyzetkilométeres városrészben zsúfoltak össze 70 ezer zsidót a gettóban.

"Ami apáinkkal megtörtént, az velünk történt meg, az ő szenvedésük a miénk, az ő felszabadulásuk a mi örökségünk", mondta a főrabbi. "A jelen képviselőjeként, itt és ma, zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt az a felelősségünk, hogy ne engedjük megváltoztatni, még kevésbé megismétlődni a múltat, sem a történéseket, sem pedig az azokat kiváltó indítékokat", hangsúlyozta beszédében Fröhlich Róbert, jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!