Friss hírek

2006.02.01. 13:13

Erdélyi-e a Budapesti Riport?

Az Erdélyi Riport nyílt levélben tiltakozik a Budapesti Riport miatt. Az erdélyi hetilap kiadója és főszerkesztője szellemi tulajdonuk jogtalan használatával vádolja a budapesti névrokonát.

BAMA

A szellemi tulajdon jogtalan használatának vétségét követi el a Budapesti Riport kiadója azzal, hogy elnevezésében és grafikai megjelenítésében megtévesztően emlékeztet az ötödik évfolyamában járó Erdélyi Riportra. Ez áll abban a nyílt levélben, amelyet a 2002 ősze óta Nagyváradon megjelenő, Romániában országos terjesztésű és Magyarországon is előfizethető Erdélyi Riport hetilap felelős kiadója, Stanik István és főszerkesztője, Szűcs László Győri Bélához, a Budapesti Riport felelős kiadójához intézett.

"Kiadónk és szerkesztőségünk meglepve tapasztalta, hogy az utóbbi hetekben az Erdélyi Riporthoz címében és fejlécében kísértetiesen hasonló kiadvány reklámjai árasztották el Budapesten és egyes városokban a köztereket, ugyanazt az elnevezést, ugyanazon címbetűket használva, mint amilyet lapunk részére 2002 őszén a kiváló budapesti tipográfus, Molnár István tervezett - fejtik ki az aláírók.

- A részleges névazonosság és a hasonló grafikai megjelenítés azt a látszatot kelti, mintha a két lap egy tőről fakadna, így alkalmas az olvasók megtévesztésére. A hasonlóság máris erkölcsi és anyagi károkat okozott lapunknak, illetve az Erdélyi Riportot megjelentető Scripta Kiadónak: az utóbbi időben az általunk megkeresett személyiségek elhárítják, illetve gyanakodva fogadják interjúkéréseinket, az olvasók pedig az "összeolvadás" okait firtatják".

A levél aláírói kifejtik, az Erdélyi Riport nem tagja a magyarországi Riport lapcsaládnak. "Nem kívánunk külsőségekben sem hasonlítani egy ingyenesen terjesztett kampánykiadványhoz, nem kívánunk semmilyen formában összemosódni a magyarországi választásokat megelőző, a politikai ellenfelek lejáratását célzó médiajelenségekkel. Ez a Riport nem az a Riport!" - áll a nyílt levélben.

Mint az aláírók hangsúlyozzák, az Erdélyi Riport ismertséget szerzett az olvasók körében, munkatársai rangos szakmai elismerésben részesültek (Szabad Sajtó díj, Aranytoll díj, A Magyar Kultúráért díj, EMKE-díj), írásaik számos alkalommal váltottak ki médiaérdeklődést, több tucatszor hivatkoztak anyagaikra a hírügynökségek, a közszolgálati médiumok, a napisajtó. Az aláírók felkérik ugyanakkor a budapesti kiadvány kiadóját, különböztesse meg lapját az Erdélyi Riporttól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!