Friss hírek

2006.02.10. 16:16

Kínai ellenzékit juttatott börtönbe a Yahoo?

Az Újságírók Határok Nélkül (Reporters Sans Frontiéres - RSF) jogvédő szervezet szerint, a Yahoo! által kiadott adatok miatt ítéltek nyolc évre egy kínai férfit.

BAMA

Az újságírók jogait védő szervezet felszólította az internetes vállalatot, hozza nyilvánosságra, hány emberről adott ki információkat a kínai hatóságoknak. Az RSF több esetről is tud, amikor a Yahoo! által kiadott adatok alapján börtönöztek be újságírókat és ellenzékieket Kínában.

Li Zi-t például nyolc évre ítélték 2003 decemberében azoknak az elektronikusan tárolt ''bizonyítékoknak'' az alapján, melyeket az internetes cég juttatott el a kínai rendőrséghez. A 35 éves Li állítólag azzal követett el bűnt, hogy a helyi hatóságokat bírálta, és korrupcióval vádolta őket egy internetes fórumon, illetve néhány honlapon elhelyezett írásában. Az RFS helyi forrásokra hivatkozva állítja, hogy a Yahoo! hongkongi munkatársainak együttműködését még a Li elleni bírósági ítéletben is megemlítik. 

Egy másik, szintén tiltott tartalmat közlő újságírót, Si Taó-t 10 évre büntették, hasonlóképpen a Yahoo! adatai alapján - állítja az újságírók jogait védő szerevezet.

A Yahoo! illetekései azt mondják, hogy ők semmi egyebet nem tesznek, mint közlik a tőlük kért adatokat a hatóságokkal, de azt nem tudják, hogy milyen célra használják majd azokat. A cég képviselőit különben egy kongresszusi bizottság hallgatja meg február 15-én, mely többek között azt vizsgálja, hogy milyen etikai felelőssége van az internetes szolgáltatóknak. (rfs.org)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!