Friss hírek

2006.02.09. 14:08

Kínozzák a kiskatonákat az orosz seregben

Oroszországban ismét letartóztattak egy tiszthelyettest, aki a rábízott kiskatonákat rendszeresen kínozta. Egyik áldozata olyan állapotba került, hogy a fiatalembernek mindkét lábát amputálni kellett. A Human Right Watch nemzetközi emberi jogi szervezet ismét nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz hadseregben nem számítanak ritka eseménynek a hasonló kínzások, írja a bécsi Kurier.

BAMA

A tiszthelyettes beismerte, hogy a távol-keleti kaszárnyában, ahol szolgálatát töltötte, rendszeresen gyötörte az alá beosztott fiatal katonákat. Legutóbbi áldozata már annyira rettegett a kínzásaitól, hogy elrejtőzött a tiszt elől egy pincében. A fiatalember egy idő után eszméletét veszítette, és huszonhárom napot töltött a jéghideg helyiségben, mire megtalálták. Közben olyan súlyos fagyások keletkeztek a testén, hogy mindkét lábát amputálni kellett.

Mindez nem sokkal azután került napvilágra, hogy egy másik eset szintén nagy felháborodást váltott ki Oroszország-szerte. Újév napján hasonlóan járt egy másik kiskatona is, akinek a felettesétől elszenvedett kínzások következtében nemcsak mindkét lábát, hanem a nemiszervét is el kellett távolítaniuk a sebészeknek. Az eset után Vlagyimir Putyin vizsgálatot rendelt el a hadseregben.

A Human Right Watch nevű emberi jogi szervezet adatai szerint az orosz hadseregben évente több tucat fiatal katona veszíti életét a tisztek kínzásai következtében, és több százra tehető azok száma, akik öngyilkosságot kísérelnek meg a feletteseik kegyetlenkedései miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!