Friss hírek

2006.02.06. 15:49

Újabb felfedezések Tutankhamon haláláról

Lassan összeáll a kép a leggazdagabb királysír tulajdonosának a haláláról. Az 1822-ben megtalált múmia titka hamarosan megoldódik.

BAMA

Az olaszországi Bolzano Egyetem kutatói legfrissebb vizsgálati eredményei szerint arra a megállapításra jutottak, hogy egy kard által okozott sebfertőzésben halt meg Tutankhamon fáraó. A fiatalon elhunyt uralkodó jobb térdkalácsában egy - állatszimbolumokkal díszített - arany levél nyomaira bukkantak. A kutatók szerint Tutankhamon öltözékéből eshetett le, és kerülhetett bele abba a résbe, melyet egy kard okozott. A szakemberek évszázadokon keresztül képtelenek voltak megfejteni a fáraó korai halálát kiváltó tényezőt. Az újabb felfedezések szerint a kardtól keletkezett seb elfertőződött, és ez vezetett a halálához. Az olasz újságok szerint Zahi Hawass, a Kairói Régészeti Intézet vezetője még nem erősítette meg a hírt. Egyelőre további eredményeket vár a bejelentés előtt. (metimes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!