Friss hírek

2011.02.12. 10:11

Egyiptomi népünnepély Mubarak lemondása után

Az egyiptomiak hatalmas utcabálokon tánccal, énekkel, ujjongással, zászlólengetéssel és tűzijátékkal ünnepelték péntek este és éjjel az egész országban a "fáraó" feletti győzelmet, miután Hoszni Mubarak elnök lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek.

(MTI)

Ünnepel az amerikai egyiptomiak közössége is. Az emberek örömükben sírtak, nevettek, ugráltak, a földet csókolták, vállukra vették a katonákat, miután a hírcsatornákon eljutott hozzájuk a hír. A hadsereg szombaton Kairóban megkezdte az útakadályok és a szögesdrótkerítések elbontását a Hoszni Mubarak elnök hatalmát megdöntő népfelkelés központjának tekintett Tahrír téren.

A rend helyreállítása jegyében felszámolták a tér északi bejáratánál, az Egyiptomi Múzeumnál létesített ellenőrzőpontot. Elszállították a kormányt támogató és ellenző erők összecsapásaiban kiégett járműveket is. A "takarításban" civilek is segédkeztek. Az utakat lezáró harckocsik ugyancsak elhagyták helyüket, a téren ugyanakkor reggelre még maradt néhány ezer, Hoszni Mubarak elnök távozását ünneplő ember.
 
Éjszaka idegenek spontán összeölelkeztek az utcán."Olyat tettünk, amire nincs példa az elmúlt 7000 évben: megdöntöttük a fáraó hatalmát. Egyiptom szabad, és soha nem lesz az, ami volt, mert nem engedjük" - jelentette ki a kairói Tahrír téren egy 51 éves ács. Az éjszakába nyúló népünnepélyen a társadalom minden csoportja - muzulmánok, keresztények, liberálisok és iszlamisták - részt vett. A két hete elkezdődött tüntetések egységbe forrasztották az embereket, akiknek a szívében már régóta halmozódtak a rendszerrel szembeni ellenérzések."Az egyiptomiak visszaszerezték méltóságukat, most már büszkék a hazájukra. Hihetetlen!" - mondta egy 32 éves pszichológus, azon milliók egyike, aki eddig nem ismert más elnököt, mint Mubarakot.


 
"Game over!", "Sakk-matt!" - volt olvasható egyes Tahrír téri transzparenseken. A tér zászlótengerré változott. "Egyiptom jövője a nép kezében van. Most vár mi választunk magunknak kormányt" - jelentette ki egy 31 éves énekes. "Egyiptom szabad!" - üvöltötték az emberek, miközben tűzijátékok világították meg az eget. Többen vállukra vették a katonákat, családok fényképezkedtek a harckocsik előtt.
 
Az ünneplés hullámai tovaterjedtek a Földközi tengeren, majd keresztül az Atlanti-óceánon, és elérték Amerika partjait. Ünnepel az Egyesült Államok egyiptomi közössége is. Az amerikai népszámlálási intézet 2009-es felmérése szerint mintegy 200 ezren vallják magukat az arab országból valónak a népek olvasztótégelyében. A legnagyobb ottani közösség tagjai az egyiptomi ENSZ-misszió közelében lévő mecseteknél gyűltek össze péntek este Manhattanben, valamint "kulturális fővárosukban", New York City Queens nevű kerületében.
 
A washingtoni kormány adatai szerint New Yorkban és környékén körülbelül 60 ezer egyiptomi él. A közösség tagjai viszont úgy becsülik, hogy legalább kétszer ennyien vannak. "Szabadabbnak érzem magam, mint bármikor életemben, pedig 10 ezer mérföldre vagyok a hazámtól" - jelentette ki egy 47 éves férfi New York egyik legnagyobb mecsete előtt. Mint mondta, még Amerikában is érezte a Mubarak-rezsim elnyomását és félelmetességét. "De a diktatúrának vége" - tette hozzá.
 

(MTI) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!