Friss hírek

2013.04.02. 08:19

Obama tokiói nagykövetté nevezheti ki Caroline Kennedyt

Sajtóértesülések szerint Barack Obama elnök az Egyesült Államok tokiói nagykövetévé nevezheti ki a néhai Kennedy elnök lányát, Caroline Kennedyt.

MTI

A Demokrata Párthoz közeli forrásokra hivatkozva a CNN hírtelevízió arról számolt be, hogy Caroline Kennedy átvilágítása folyamatban van. Amennyiben kinevezik, ő lesz az első női nagykövet, aki az Egyesült Államokat képviseli Japánban. A távol-keleti országban 2009 óta John Roos teljesít szolgálatot.

A The Washington Post szerint Caroline Kennedy kinevezése "nagy izgalomba hozná a japánokat, akik szeretik, ha az amerikai nagykövetek szupersztárok". Korábban az amerikai politikai élet olyan fajsúlyos szereplői képviselték Washingtont, mint Mike Mansfield, a legendás szenátusi többségi vezető, Walter Mondale alelnök, Tom Foley, a képviselőház elnöke és egy másik szenátusi többségi vezető, Howard Baker - emlékeztetett a The Diplomat című tokiói székhelyű külügyi magazin.

Az 55 éves Caroline Kennedy ugyanakkor híján van a politikai tapasztalatnak, karrierje során könyveket írt és társadalmi szervezetekben elnökölt. Barack Obama mellett viszont már akkor letette voksát, amikor a politikus még illinois-i szenátor volt: 2008 januárjában a The New York Times-ban írt támogató cikket. Az első Obama-kampányban Kennedy volt a társelnöke az alelnökjelöltet kereső bizottságnak, és felszólalt a 2008-as, majd a 2012-es demokrata jelölőgyűlésen is.

A néhai elnök lánya az első Obama-kabinet felállása után fontolóra vette, hogy versenybe száll New York állam egyik szenátori székéért, amely azután üresedett meg, hogy Hillary Clintont kinevezték külügyminiszterré, de végül nem indult a választáson. Akkoriban az is szóba került, hogy Obama az Egyesült Államok vatikáni nagykövetévé nevezi ki Caroline Kennedyt, ezt a tervet azonban vezető amerikai katolikus csoportok hevesen ellenezték.Tokiói nagykövetként nem lenne egyszerű feladata, az Egyesült Államok és Japán kapcsolata ugyanis "érzékeny időket" él meg, Tokió ugyanis területi vitákban áll Dél-Koreával és Kínával, a washingtoni vezetéssel pedig nem tud zöld ágra vergődni a Japánban állomásozó amerikai katonák létszámáról - írta a The Diplomat, amely úgy tudja, Kennedy az ottawai nagyköveti székre is esélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!