Gasztronómia

2010.12.20. 00:00

Az angol karácsony sztárja: a „pud”

Az angolok sokan már egyszerűen csak „pud”-nak hívják. Millió recept és elkészítési mód kering a neten, készülnek a „last minute” karácsonyi sütemények.

Mindmegette.hu

Az angol szenteste: buli

A teríték mellett egy szaloncukorra hasonlító papírpukkancs található, melyben papírkorona is van, ezt teszik a fejükre az angolok az ebéd alatt, melynek igazi megkoronázása a magyalággal díszített karácsonyi sütemény: a Christmas Pudding.

A puding

Sok családnak generációk óta öröklődő saját receptje van, bár a legtöbben nem készítik otthon, inkább megveszik valahol. A karácsonyi pudingot 5 héttel karácsony előtt készítik, az adventet megelőző vasárnap, hiszen a sok aszalt gyümölcs és alkohol miatt nem romlik meg. Olyanokról is hallani, akik egy évig őrizgetik a pudingot, és idén már a jövő évit készítik. Annyira anyagerős sütemény, hogy a puritánus időkben bűnös gazdagsága miatt betiltották.

Hogyan készül?

A régi angolban a „plum” mindenféle aszalt gyümölcsöt, elsősorban mazsolát jelentett. Regényekben, újságokban gyakran szilvapudingnak fordítják a hagyományos angol süteményt, ez a régi elnevezésére utal, mely plum(p) pudding. A régi receptekben gyakran faggyú is szerepel a hozzávalók között, de ez manapság nem túl gyakori. Guinness sör és valamilyen rövidital viszont általában nem hiányozhat.
Van benne sok-sok aszalt gyümölcs, brandy vagy valamilyen likőr, barnacukor, tojás, liszt, fűszerek. A karácsonyi pudingot összeállítás után általában hat órán át gőzölik.

Mindmegette.hu Lángoló pud -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!