Gasztronómia

2011.04.06. 00:00

Olajbogyó - együnk jót és jó sokat belőle

Ismét egyik kedvencünk, az olajbogyó kerül terítékre. Most megtudhatjátok, hogyan ízesítik a bogyókat, mit lehet vele kezdeni a konyhában, és melyek az igazán jó olívaolaj ismérvei.

Mindmegette.hu

Töltött bogyók

Előző cikkünkben már bemutattuk az olajbogyó fajtáit, és elmondtuk, miért is egészséges ez a finomság. Már minden nagyobb áruház csemegepultjában található töltött olajbogyó, sajnos nem olyan friss és finom, mint a mediterrán országok piacain. A friss, kimért olívabogyók mellett természetesen konzervben is kapható minden féle és fajta, a jobb minőségűek ezek közül is remekek. A töltött olajbogyók között találunk sajttal, például fetával vagy kéksajttal töltötteket, de gyakoriak a jalapeno- vagy pritaminpaprikával, citrommal, naranccsal, fokhagymával, mandulával töltött olajbogyók is. A bogyókat húsokkal, különleges sonkákkal, szardellával és lazaccal is megtöltik.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Olajbogyó fokhagymával töltve
[/caption]

Hogy töltik a bogyókat?

Az olajbogyó töltése ma már nagyüzemben történik, a gépsorok egy fogorvosi fúróhóz hasonló eszközzel akár percenként több ezer olajbogyót magoznak ki és töltenek meg. A megmaradt magokat nem dobják ki, ebből gyenge minőségű olaj vagy állati takarmány készül.

Az olajbogyókat sós vízzel, olívaolajjal felöntött, de balzsamecettel ízesített formában is megvehetjük.

Mindmegette.hu Olajbogyó fokhagymával töltve -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!