Gazdaság

2014.05.29. 13:53

Sokba kerül a hamis luxus

Virágzik a hamisítványok piaca külföldön. Jön a nyári szezon, és nincs, aki ne csábulna el egy-egy tökéletes darab láttán. Nagy árat fizethetünk érte: a felelősség nem csak az előállítót, hanem a hamisítvány viselőjét is terheli.

Jeki Gabriella

Fiatal lányok alkudoznak a bosnyák piacon és a bazárban. Louis Vuitton, Burberry, Chanel, Dior, Dolce and Gabbana és Gucci táskákra, övekre, pólókra, sálakra és más ruhaneműkre, parfümökre, ékszerekre, kozmetikai cikkekre tesznek ajánlatot. A tökéletes hamisítványt a piaci ár töredékéért lehet megvásárolni, ami nem elenyésző, hiszen egy-egy luxustáska ára több százezer forintot, akár közel egymillió forintot is kóstál. Míg a csinosan belevarrt LV logós hamisítvány akár párezerért a mienk lehet.

Pszichológusok szerint az ember kiváló minőség és a státuszszimbólumok utáni vágya teremti meg ezeknek a termékeknek az elképesztően széles skálájú piacát. Ráadásul a hamisítványok egyre jobb minőségűek, a „dizájnerek” figyelnek nem csak a tökéletes kinézetre, hanem a felhasznált anyagok minőségére, a felhasználás technikájára. Egyes vélemények szerint táskafüggőknek épp ezért ildomos elkerülni például az isztambuli bazárt.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évente milliárdos összegekben foglal le hamis termékeket, amiben a szabálysértési esetek, tehát a százezer forint alatti elkövetési értékek nincsenek benne. Ez az összeg a hamis áru árát jelenti, nem azt, hogy az eredeti mennyibe kerülne.

A hamisítvány termékek azonban a határátkelésnél is gondot okozhatnak tulajdonosuknak, polgári eljárásban ugyanis a felelősség nem csak az előállítót, hanem azt is terhelheti, aki azt viseli.
- A törvény szerint, aki a versenytárs hozzájárulása nélkül árut olyan jellegzetes külsővel, csomagolással, megjelöléssel vagy elnevezéssel állít elő, amelyről a versenytárs vagy annak jellegzetes tulajdonsággal rendelkező áruja ismerhető fel, vagy ilyen árut forgalomba hozatal céljából megszerez, tart, vagy forgalomba hoz, ha más bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – tájékoztat Bus Szilvia a NAV sajtóreferense. - A főigazgatóság illetékességi területén folyamatosan ellenőrizzük a különböző közterületi elárusító helyeket, így a piacokat, vásárokat, üzleteket, illetve a közúti ellenőrzések során a szállítmányokat.

Az ellenőrzési tevékenység kiterjed a különböző ruházati termékekre, így sportcipőre, zoknira, papucsra, pólóra, melegítőnadrágra, kabátra, övekre, napszemüvegre, illetve sportegyesületek promóciós termékeire, sapkára, sálra, törölközőre, vagy háztartási eszközökre és kerti gépekre.
A ruházati termékeket a szabálysértési eljárás során elkobozzák, majd karitatív célból felajánlják a Karitatív Tanács részére, és amennyiben a márka, jogtulajdonos hozzájárul, különböző karitatív szervezetek részére osztják ki. Más termékek minden esetben megsemmisítésre kerülnek.
- A közelmúltban az egyik dél-dunántúli műszaki üzletben végeztünk ellenőrzést, ahol a kirakatban található Gucci és Ferrari mobiltelefon készülékekkel kapcsolatban az üzletvezető elmondta, hogy azok eladó, új készülékek – teszi hozzá a szóvivő. - Az üzletet a pénzügyőrök átvizsgálták és az árukészletből további, luxusmárkák jellegzetes külsejével ellátott, feltűnően alacsony áru telefonok kerültek elő.

Az eredeti termékek több százezer, illetve több millió forint értékűek. A körülményeket figyelembe véve a telefonokról feltételezhető volt, hogy azok csak az eredeti termékek másolatai, ezért áru hamis megjelölése szabálysértés gyanúja miatt a pénzügyőrök a kilenc darab, összesen közel 350 ezer forint értékű telefont lefoglalták. Az elkövető akár 225 ezer forint bírság kiszabására is számíthat.

Ritka a hamis márka a horvát szakaszon

Horvátország tavaly júliusi Európai Uniós csatlakozását követően a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Vám-és Pénzügyőri Főigazgatósága illetékességi területén egyetlen olyan határátkelő található Mohácsnál, ahol a Nemzeti Adó-és Vámhivatal vámellenőrzést végez. A vámellenőrzése során azonban nem merült fel olyan eset, mikor hamis vagy hamisított termékeket kíséreltek meg bejuttatni az Európai Unió területére.
Az ezt megelőző időszakban sem volt jellemző az udvari, beremendi, drávaszabolcsi, barcsi vagy berzencei határkirendeltségek gyakorlatában hamis, hamisított termékek behozatala.



A Gyékényes által lebonyolított vasúti teherforgalom ellenőrzése során azonban ritkán, eseti jelleggel előfordult, hogy az Európai Unióba történő konténeres árubehozatal alkalmával az ellenőrzés alá vont konténerek hamis márkajelzéssel ellátott jellemzően ruházati termékeket, például sportruházatot, cipőt, papucsot tartalmaztak.

Jeki Gabriella Nehéz megkülönböztetni a márkát a hamistól -->

Címkék#barcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!