Gazdaság

2016.08.13. 14:01

Teltház volt, számlatömb nem

Feketén mÛködött egy szálláshely, az adóhatóság eljárást indított ellene. Bár nagy a lebukásveszély, szép számmal lehetnek olyanok, akik kockáztatnak és nem adnak számlát.

Harsányi Miklós

Újabb ellenÕrzésekre lehet számítani a következÕ napokban is, s a nyári idegenforgalmi fÕszezon után is kopogtathatnak a revizorok.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adó- és vámigazgatóságának munkatársai kiemelt fordítanak a szálláshely-szolgáltatók ellenÕrzésére a nyáron. Az akció célja a magánszemélyek lakás, szoba kiadás szabályosságának ellenÕrzése, csakhogy a széleskörÛ tájékoztatás ellenére vannak, akik adószám nélkül, feketén adják ki apartmanjaikat, nyaralójukat.

– A NAV megyei munkatársai tájékoztató levelet küldtek ki azoknak az adózóknak, akik szálláshely-szolgáltatást végeznek, viszont nem rendelkeznek adószámmal – tájékoztatott pénteken Poszovácz Gabriella, az adóhatóság megyei igazgatóságának sajtóreferense. – A tájékoztató levél kiküldésének célja a szálláshely-szolgáltatás adózási szabályainak bemutatása, s az adójogszabályok betartásának ösztönzése.

Ezek után a revizorok személyesen felkerestek több szálláshely-szolgáltatót is. Az egyik helyszínen azt a tájékoztatást kapták, hogy a szálláson jelenleg teltház van. Az ingatlanban három kétágyas és egy négyfÕs apartmant adtak ki a szezonban. Miután a revizorok bemutatkoztak, jegyzÕkönyvben rögzítették, hogy az adózó se számlatömbbel, se pedig online pénztárgéppel nem rendelkezett, tevékenységét adószám nélkül folytatta.

Poszovácz Gabriella azt is közölte, hogy az adószám megszerzése érdekében az adózónak a tevékenység megkezdése elÕtt be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Mivel a vizsgált adózó ennek nem tett eleget, és adószám nélkül folytatta gazdasági tevékenységét, adóhatósági eljárás indul ellene.

Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei alelnöke azt mondta: súlyos és kemény büntetéssel számolhat az, aki nem tartja be a törvényt. Ezen a téren is rendszeresek a vizsgálatok, különösen Somogyban, hiszen a Balaton parton rengeteg kiadó nyaraló, apartman található.



– A próbavásárlás után fedik fel magukat a revizorok, s a szabálytalanul dolgozó személyekre komoly szankció vár – hívta fel a figyelmet. – Rengeteg tájékoztatást adtak már eddig is a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos elÕírásokról a NAV dolgozói, ám úgy tÛnik, idÕrÕl idÕre egyesek mégiscsak próbálkoznak. Aki nincs tisztában a tudnivalókkal, jól teszi, ha elolvassa a jogszabályokat vagy felkeresi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatát, ahol tisztességes felvilágosítást kap. A játékszabályokat be kell tartani.

Létérdek a megújulás
Az egyesület is fontosnak tartja a rendszeres szakmai továbbképzést, Kaposváron szeptembertÕl elÕadássorozatot indítanak. A többi közt a személyi jövedelemadó, a társasági adó, illetve az adóigazgatási eljárás változásairól témakörben kapnak tájékoztatást az érdeklÕdÕk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!