Gazdaság

2007.12.04. 08:08

Biztató Gőgös-válasz Gyenesei kérdésére

Jó hír a gazdáknak: még az idén pénzhez juthatnak. Ez derült ki hétfőn délután a parlamentben egy somogyi képviselő kérdésére adott államtitkári válaszból.

F. I.

Kaphatnak-e esélyt és támogatást a gazdák még ebben az évben? Ezzel a címmel szóbeli kérdést intézett Gráf József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszterhez a Parlament hétfői ülésén Gyenesei István független képviselő.
– A naptári év végéhez közeledve, és a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők helyzetét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy bevételeiket nagymértékben és negatívan befolyásolta a nyári aszály.

Különösen igaz ez azokra, akiknél a kukorica terület aránya az átlagosnál nagyobb volt. Az előző évnél lényegesen kisebb hektáronkénti termésátlag a probléma alapja. Igaz, hogy az elmúlt éveknél magasabb a felvásárlási ár, de ez nem kompenzálja a megnövekedett költségeket. Ráadásul az ötvenezer forint feletti árat sem tudják realizálni azok a termelők, akik harmincezer forint körüli felvásárlási árra kötöttek előzetes adás-vételi szerződést. Mindemellett a felvásárlásra a taktikai kivárás a jellemző. Ez a bevétel kiesés illetve csúszás csak Somogyban közel ötezer termelőt hoz nehéz helyzetbe, hiszen az év végi időszakban hagyományosan jelentős kiadásaik vannak. Ennek a fedezete sok éven keresztül az ősszel eladott terményből származó bevétel volt, ami ebben az évben meglehetősen hiányos és bizonytalan. Ezért különös szükségük lenne a terület alapú támogatás mielőbbi folyósítására.

Az ide vonatkozó jogszabályok az uniós támogatások kifizetését 2007. december 1. és 2008. június 30. közötti időre határozzák meg. A kiegészítő nemzeti támogatás folyósításának határideje, pedig 2008. április 30. Indokolt és megalapozott kérésem, hogy a hektáronkénti 38 500 Ft területalapú támogatás minél nagyobb része még ebben az évben folyósításra kerüljön.

Lát-e lehetőséget arra – kérdezte Gyenesei István a minisztert –, hogy ezt az összeget vagy ennek nagyobb részét a gazdák még ebben az évben megkaphassák?
A tárca nevében Gőgös Zoltán államtitkár azt válaszolta: december végéig 100 milliárd forintot osztanak ki gépvásárlásra és az aszálykárokra. S a hónap második felében megkezdik a kifizetéseket. Az összes terület alapú támogatás kétharmadát osztják ki idén, egyharmadát várhatóan januárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!