Gazdaság

2007.12.05. 08:20

Húzós karácsony: méregdrága lesz idén a fenyő

Jó hír a termelőnek, rossz a vevőnek: 40-50 százalékkal is drágább lehet idén a fenyő.

Varga Andrea

Motorfűrész dünnyög és fejsze csattog a csurgói kistérségben. Sok helyen kötözött fenyőhalmok sorakoznak az út szélen, az udvarokban, szőlőhegyen, várva, hogy termelőjük vagy a kereskedő piacra szállítsa. Az úton fenyőfával megrakott teherautók, utánfutók araszolnak. Ezekben a napokban finisbe fordult a fenyőszezon –  noha sokan már hetek óta vágják – de a legtöbb termelő csupán pár napja. A piacokon még csekély a kereslet, a tapasztalatok szerint majd december hatodika után.

A térség Zichy Ödön erdészének, Pagony Károlynak köszönheti a többletjövedelmet biztosító fenyőtermelést, hiszen felismerte, hogy ehhez a klíma itt tökéletes. A Zala megyei Surdról, ami 1950-ig Somogyhoz tartozott, kerül ki a legtöbb fenyő, de a határos somogyi részekről, Zákány és Porrog könyékéről ugyancsak sok. Az utóbbi időben már a berzencei és az iharosberényi rész is bekapcsolódott. A porrogszentpáli Szabó János termelő szerint ennek a legfőbb oka, hogy a munkanélküliség növekedésével egyre többen remélnek bevételt az örökzöldből.
Szabóék fél évszázada „nagyban fenyőznek”, a növény kedveli a szentpáli kötött agyagtalajt.

Ottjártunkkor egy pillanatra sem hagyták abba a munkát, úgy mesélték: hosszú idő, sok munka, míg piacérett lesz a fa. Kapálni, kaszálni kell a gyomot, permetezni, s ráadásul  megjelent a tűkarcgomba, ami régebben nem volt. A lucnál 5-6 év, az ezüst és normannál 7-10, míg piacra kerül.
– Kivágjuk a fát, most szerencsére nem derékig érő hóból kell kiszedni, majd megtisztítjuk az alját – mutatta Szabó János és felesége a műveletet –  aztán kötözőgépbe rakjuk. Egyszerűbb a hálós csomagolás, de a nagyobb fákat nem lehet hálóba húzni. Leginkább a középméret fogy, a 150-160 centis, de egy 6.5 méteresnek is van már gazdája. A lucból az 1980-as években túltermelés volt, így sokan kivágták, most pedig lenne rá kereslet. Néhány év múlva meg újra túltermelés lesz, mert sokan telepítettek.

Nagyobb piacon drágább lehet a fa

Többféle árról lehet hallani. A Surd környéki őstermelők szerint az ezüstfenyő méterének ára 1800-ról 2000-re, a lucé pedig 1000-ről 1200 forintra emelkedik a nagyobb városok piacain. A legdrágább fajtáért, a normannért pedig méterenként legalább 2000-2500 forintot kell majd fizetni. A Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete szerint a luc 2000-2500 körül lehet, míg az ezüstfenyő ára négyezer forint lesz, a normann akár 5-7 ezer .

Szabóéktól kereskedő viszi el, illetve piacon árulják a fenyőt.  Korábban december 18-ig, házassági évfordulójuk napjáig árultak, mostanában Pécsen ünneplik a jeles dátumot, mert a legtöbben utolsó pillanatra hagyják a vásárlást. Tíz nappal Karácsony előtt indulnak, előre feldiszítik a saját fájukat és bezárják a szobaajtót, hogy az unokák véletlenül se lássák meg. 
Az iharosberényi Fábsics József 15 éven át árulta a piacon a fenyőjét, de most azt mondta: fontosabb, hogy nyugodtan készüljön az ünnepre. Igaz, így bukik, mert a kereskedővel a tavalyi árra szerződött, s idén drágább a fa. Úgy véli: a fenyőnek hosszú a tenyészideje, de akárcsak más terményeknél, itt is megéri, ha minőségi árut állít elő a termelő.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!