Gazdaság

2008.02.29. 07:51

7200 feketemunkás a régióban, nagy részük kék könyvvel

Fehérítené a kormány a lassan elfeketedő alkalmi munkavállalói kék könyvet. Papp Gábor, a Dél-dunántúli Regionális Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség igazgatója szerint a kék könyvvel már olyan szintű a visszaélés, hogy törvényi szigorítás készül.

F. Szarka Ágnes - Kolumbán Tünde

– Tavaly a régióban lebukott 7200 feketemunkás nyolcvan százalékát érintette ez – mondta. – Olyan helyen is kék könyvvel foglalkoztattak embereket, ahol nyilvánvaló, hogy nem alkalmi munkavállalókat alkalmaznak. Horogra akadt 24 órában foglalkoztatott biztonsági őr, illetve kamionsofőr is.

A kék könyv könnyített, olcsó foglalkoztatást tesz lehetővé. Nem kell járulékot, csak közterheket fizetni. Munkavégzés előtt kell kitölteni, majd a foglalkoztatást bejelenteni az adóhivatalnál. Ezt a feltárt eseteknél a munkaadók elmulasztották. Verseny van: akik tisztességesen foglalkoztatják a dolgozóikat, hátrányba kerülnek a feketén munkásokat alkalmazókkal szemben.

Siófokon egy év alatt több mint kétezerrel nőtt a kiadott kék könyvek száma: 2007-ben 5500-at igényeltek, főleg szezonális foglalkoztatók. Ezzel hetente legfeljebb öt, míg havonta tizenöt napot lehetne dolgozni. A nyári balatoni szezonban azonban szinte biztos, hogy a kék könyvvel alkalmazott munkavállalók nem csak a hónap felében dolgoznak. Eközben a  régióban kétszázzal több munkanélkülit tartanak nyilván, mint egy éve ilyenkor...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!