Gazdaság

2008.02.23. 08:38

Védjeggyé vált a somogyi ponty

Halas csúcs Somogyban – tavaly az utóbbi tíz év legnagyobb tógazdasági haltermelésével büszkélkedhettek a gazdálkodók. – A jó minőségű ponty a somogyi haltermelők védjegyévé vált – mondta Fodor György, a megyei horgászegyesületek szövetségének elnöke.

Harsányi Miklós

Havranek Mihály megyei halászati felügyelő szerint kiemelkedően szép évet zártak  a gazdaságok. Rekordmennyiségű hallal ajándékozta meg    a természet a vállalkozókat.

– Bravúros szakmai teljesítmény – jegyezte meg Varga Gábor, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója. – A mintegy 2800 hektárnyi halastóból tavaly csaknem 3300 tonna halat, zömében pontyot halásztak le.

Máskor évente átlagosan 1600-2200 tonna volt a zsákmány megyénkben. Pedig baljósan indult a 2007-es idény; szárazság, helyenként halpusztulás, elképesztően drá- ga takarmányárak. Hollósy László, a megyei földművelésügyi igazgatóság igazgatóhelyettese úgy vélte: vészhelyzet szerencsére nem alakult ki. – Pedig a nyomasztó gondok miatt néha úgy éreztem, hogy a teljesítőképességünk határát súroljuk – utalt a korábbi nehézségekre egy belső-somogyi vállalkozó.

Elragadó ragadozók

A ragadozóknál is tekintélyes növekedést tapasztaltak. A tógazdaságokból a korábbi nyolc helyett 13 tonna süllőt szállítottak el. Azelőtt harcsából 18 tonnát, tavaly 31 tonnát értékesítettek. Csukából – a tavalyelőtti 14 tonnával szemben – 2007-ben 24 tonna volt a tavakban.

Pitz András szőlősgyöröki haltermelő azt mondta: áldozatos munkával érték el, hogy a korábbinál ötven mázsával több halat, összesen 800 mázsát adtak el. Az osztopáni Söllei János is elégedetten nyugtázta: az elmúlt év a vártnál kedvezőbben alakult.
– Öt tavon, 22,5 hektárnyi vízfelületen gazdálkodtunk – tudtuk meg az egyéni vállalkozótól.

Varga Gábor azt mondta: a szakmai siker hátterében legalább három ok található. A halgazdálkodás feltételei javultak, s érezhetően szigorúbbá vált a technológiai fegyelem. A menynyiség növekedésében szere-pet játszott az is, hogy tavaly csaknem négyszáz hektárral nőtt a hasznosított halastófelület nagysága. Az értékesített halak 57 százaléka ponty volt. A busa mennyisége majdnem a duplájára nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!