Gazdaság

2008.06.27. 08:39

Áruházak előtt tiltakoznának a tejesek

Dühösek a tejtermelők. Készen állnak a demonstrációra, a szégyenletesen alacsony felvásárlási árak és a hatalmas mennyiségben beáramló importáru ellen tiltakoznak.

Harsányi Miklós

Július másodikára tűzte ki a Tejtermék Tanács (TT) vezetése azt a megbeszélést, ahol dönthetnek a tiltakozó akcióról.
– Számunkra példaértékű volt a német gazdák fellépése – hangsúlyozta Istvánfalvi Miklós, a TT elnökhelyettese. – Sok termelőt mozgósítottak, egységesen léptek fel a gazdák. Akciójuk után literenként tíz eurócenttel nőtt a tej felvásárlási ára.

Sok megrázkódtatás érte a hazai tejpiacot, húzta alá a szakember, ám az idén újabb és újabb problémákal szembesültek a termelők. Az év elején volt a csúcsár; akkor egy liter alapanyagért átlag 95-100 forintot fizettek a feldolgozók. Azóta lejtmenetben van az ágazat. Szinte megállás nélkül esik vissza az ár; áprilisban 89 forintot kaptak a termelők, június végén átlag 80 forintról szólnak a hírek. Eközben az országba elképesztő mennyiségben érkezik az importáru. A TT elnökhelyettese szerint a tejtermékek közel 30 százaléka a határon túlról érkezett. Tetemes mennyiségben hoznak tejet Szlovákiából, Csehországból, s a német és lengyel cégek is élenjárnak az értékesítésben.

Istvánfalvi Miklós azt mondta: a júliusi tárgyalás eredményétől függ, hogy milyen formában tiltakoznak.
– Elképzelhető, hogy áruházláncok előtt szervezünk demonstrációt – jelezte a terméktanács elnökhelyettese. Megfelelő döntés után lehet, hogy július második felében vonulnak fel a gazdák. Úgy tűnik, az ország valamennyi megyéjéből csatlakoznának a felhíváshoz, így Somogyból is.

Mészáros József, a megyei területi agrárkamara titkára megérti a termelők aggodalmát. Mint mondta, a tej ára rohamosan csökkent, miközben a takarmányé vészesen megugrott. – Az ügyben érdekelt feleknek meg kell találniuk a megoldást – emelte ki. – Úgy érzem, a kereskedők extraprofitjából előbb-utóbb át kellene engedni valamennyit a termelők számára. A mostani állapotot nem lehet a végtelenségig fenntartani. Ha a vitás kérdés nem rendeződik, annak komoly következményei lehetnek. Tovább csökkenhet a tehénállomány, és a vállalkozók sokasága hagyja abba a tevékenységét. A veszteséget senki sem tudja sokáig finanszírozni.

Tízmilliós bukta

Tej-, s emiatt sajttöbblet van Európában és a hazai piacon, magyarázta Egyed Linda, a kaposvári tejüzem ügyvezetője. Emiatt nyomott áron jön be a termék külföldről, s így a hazai feldolgozóknak is igazodniuk kell a helyzethez.

– Májusban és júniusban átlagban 86 forintot fizettünk egy liter tejért – tette hozzá az ügyvezető. Számítása szerint júliusban átlag 79-80 forintra esik vissza a felvásárlási ár. Az ügyvezető úgy látja: a folyamat októberig tart. Addigra talán lecsökkennek az európai tej- és sajtkészletek. Megjegyezte: cégüket is megviselte a tejügy; nyomott áron tudták eladni a sajtot a kereskedelmi láncoknak. Csak emiatt több tízmillió forintot buktak az elmúlt két hónapban.

– Májusban és júniusban átlagban 86 forintot fizettünk egy liter tejért – tette hozzá az ügyvezető. Számítása szerint júliusban átlag 79-80 forintra esik vissza a felvásárlási ár. Az ügyvezető úgy látja: a folyamat októberig tart. Addigra talán lecsökkennek az európai tej- és sajtkészletek. Megjegyezte: cégüket is megviselte a tejügy; nyomott áron tudták eladni a sajtot a kereskedelmi láncoknak. Csak emiatt több tízmillió forintot buktak az elmúlt két hónapban. -->

Ezek is érdekelhetik