Gazdaság

2008.07.15. 09:57

Dinnye, aki dinnyét termel?

A somogyi dinnyét vélhetően nem kell a multik parkolójában szétloccsantani. Na nem azért, mert jó áron lehet eladni, hanem mert már alig van, aki dinnyetermesztéssel foglalkozik.

Márkus Kata

Már-már feladtuk. Miután Kaposvárról indulva végigautóztuk Toponárt, Orcit, Kaposfüredet, s egy fia dinnyeárus nem sok, annyit sem láttunk hétfőn délelőtt az utak mentén, csaknem végső letargiába süllyedtünk fotós kollégámmal. Kezdtük visszavonhatatlanul meggyőzni egymást arról: lám-lám a somogyi dinnyetermelők végleg feladták. Vagy talán előrelátóbbnak bizonyultak hevesi, ormánsági, békési kollégáiknál – gondoltuk –, s már nem is próbálkoznak a zöld vagy csíkos, gömbölyű vagy hosszúkás kedvenc termesztésével, hogy aztán ne kelljen egy áruházparkolóban mázsaszám szétloccsantaniuk terményüket az arcpirítóan alacsony felvásárlási ár miatt. Aztán a kaposfüredi körforgalomnál felcsillant a remény.

Á, csak a rossz idő miatt nem pakoltak még ki a faluban – magyarázta a magamfajta tudatlan városi „bérlakónak” a kedves invitálás után már a kertben Dávid Sándor füredi őstermelő. – Mi éppen tíz éve árusítjuk a háznál a saját magunk által megtermelt zöldséget, gyümölcsöt. Sajnos évről évre gyengébb a forgalom, érződik ugyanis a multik hatása. Ám az is igaz, hogy épp a hétvégén jött hozzánk egy vásárló. Azt mondta, három dinnyét vett az egyik nagyáruházban, de mind a hármat ki kellett dobnia, olyan rosszak voltak. Szóval – hálálkodott a füredi őstermelő – hál'' Istennek vannak még visszajáró kuncsaftjaink. Mindent árulunk, ami csak megterem a kertben. Ebből próbálunk megélni, mert munka az bizony nem nagyon van.

S miközben őstermelőnkből csak úgy záporozott a panaszáradat, fotós kollégám észrevétlenül csak megalkudott egy zöld gömböcre, s visszajáró helyett inkább néhány szem barackot kért a jófajta háztájiból. Kissé megnyugodva ültünk hát be a kocsiba, hogy mégiscsak jófajta somogyi dinnye kerül az asztalunkra. Lelkesedésünk kissé alábbhagyott, mikor újabb keresgélés után az út mentén egy nagy halom zöld és csíkos társaságában ácsorgó árus felvilágosított bennünket: portékájának bizony vajmi kevés köze van Somogyhoz, Békésből érkeztek a méretes dinnyék. Méginkább lefagyott a mosoly az arcunkról, amikor szinte kérdezés nélkül buggyant ki kereskedőnkből: az összes termelő megérdemli a sorsát. Ugyanis amikor még viszonylag jó áron, kilónként 60 forintért vették meg tőluk az árut – mondta a neve elhallgatását kérő kereskedő –, s vitték kamionszám Szlovéniába, Ukrajnába, minden szemetet belepakoltak a ládákba. Mindegy, hogy éretlen volt, vagy már kívülről látszott rajta, hogy nem egészséges. Le is állították aztán a kivitelt.

Alig több mint húsz hektáron terem lékelnivaló

A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal tájékoztatása szerint az idénre jelentősen megcsappant a dinnye termőterülete, ma csupán 23 hektáron termesztenek dinnyét Somogyban. Még néhány évvel ezelőtt is csupán egyetlen tsz-ben 20-30 hektárnyi területen termett a mézédes nyári csemegéből, melyet akkoriban minden gond nélkül tudtak értékesíteni a termelők.

Az a legnagyobb baj, hogy a magyar ember képtelen az Unióba termelni. A silány portékájától is igyekszik megszabadulni, nem érdekli, hogy elriasztja vásárlót. Én például sehonnan nem merek elhozni látatlanban árut. Az első alkalommal még szép, a második alkalommal hagy kívánnivalót maga után, harmadszorra meg már minősíthetetlen. S persze ezzel azokat a tisztességes termelőket is lejáratják a gazdák, akikben amúgy meg lehetne bízni, s mindig szép a portékájuk.
S miközben a csíkosokat gusztáltuk az út mentén, merthogy előző állomásunkon egy zölddel lett gazdagabb kollégám, jóslásokba is bocsátkozott kereskedőnk: lesz még az idén dinnyehiány, majd meglátja! A tavaszi hideg miatt 450-500 mázsás termés várható hektáronként az idén, az átlagos 1000-1100 mázsással szemben.
A hír méginkább arra sarkallt bennünket, hogy betárazzunk a csíkosból, amíg még van. Pláne, hogy idő közben a lékelő kés is előkerült. Kérdő tekintetemre csak annyit mondott kereskedőnk: csak nem hagyom, hogy 100 vevőből 80 üres kézzel álljon tovább, mert zsákbamacskát nem vesz. Inkább bevállalom a büntetést...


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!