Gazdaság

2008.07.31. 08:33

Gazdasági tragédiától félnek, mert elviszi a hasznot az erős forint

Az éremnek – pénzügyekben is – mindig két oldala van. Az erős forint jó is, rossz is. A különféle hatások egyenlegét nehéz lenne kiszámolni, a somogyi exportőrök bukását pedig veszélyes. A veszteség óriási.

Balassa Tamás

Az erős forint kedvez a devizahiteleseknek, mert kevesebb havi törlesztőrészletet fizetnek. Kedvez a nyaralni indulóknak, mert több valutát kapnak egy adott forint összegért. Kedvez az államháztartásnak általában, mert segít letörni az elmúlt években 7-8 százalékra nőtt pénzromlási ütemet. Viszont árt a turizmusnak, mert máshová megy a külföldi vendég. Árt a pályázóknak, mert kevesebbet érnek az uniós pénzek. És árt az exportnak.

Elemzők figyelmeztetnek: fizetőeszközünk kicombosodása mögött nincsenek stabil gazdasági alapok, ezért bármikor letörhet a lendület. Alig várja ezt a gazdaság kivitelre dolgozó része. Az exportőrök hasznát ugyanis elviszi az erős forint. Devizabevételük itthon egyre kevesebbet ér.

A nagybajomi textilipari kft. vezetője szerint a továbbiak tragédiához, leépítésekhez vezethetnek. Szennán a csomagolástechnikai cég vezetője szerint katasztrofális a helyzet, míg az iharosberényi gyümölcsfeldolgozóban arra gondolnak: elteszik az eurót télire. Hátha addig erősebb lesz...

Eltehetnék télire az euróbevételt, de a pénznek nem a paplanban a helye

Érvágás az árfolyam a gyümölcsfeldolgozó és hűtőiparnak. Somogy a bogyósgyümölcsűek termőterületei miatt erős volt ebben még egy évtizede, ma alig páran vannak talpon. A kisebbek, de szívósan működők közül való az iharosberényi Kertax Kft., ahol az árfolyam a végsőkig faragja a nyereséget.

– Tönkrevágja az erős forint a magyar exportot: nem értem, kinek jó ez? Az importőröknek biztos, de hát nézzük már meg, mi jön be az országba! – így az agrárvégzettségű, de manapság inkább közgazdasági fogalmakat használó Murvainé Takács Edit. – Előre lekötött szerződéseink és előre lekötött árfolyamok vannak: nem kicsi a baj...

A Kertax a bevételt eltehetné télire, amikor többet kapna érte, de egy 500 tonnás hűtőház nem engedheti meg, hogy a paplanban álljon a pénz.

– Küzdünk a szerb olcsósággal, az égiekkel, a kereskedőkkel... de ez a játék most a létünkre megy... – mondta a tulajdonos.Jusztusz Jakab, a nagybajomi Ruhaipari Vámszabadterület Kft. igazgatója levelet írt Bajnai Gordon gazdasági miniszternek a minap. Az 1991 óta működő társaság eddig minden ügyes-bajos gondját elintézte maga, ám a forintárfolyam végzetes, legyőzhetetlen akadálynak tűnik.
– A tárca vezetője elismerően írt az eredményeinkről, de nem ígért semmit, pedig ebbe most be kellene avatkozni – mondta Jusztusz Jakab. – Eddig nem gondolkodtunk leépítésen, de ha ez így megy, az tragédia lesz...

A kft. fejlődése alapítása óta töretlen, munkája rengeteg. Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba szállítanak. Ma akkor járnának a legjobban, ha egy centit sem varrnának, mert havi 15-20 millió forintot dobnak ki így az ablakon. A leállás azonban a 350 alkalmazott miatt is nyilván lehetetlen.
– Havi 350-400 ezer dollár a bevételünk 144 vagy 200 forinttal számolva: a különbözetet bukjuk el minden hónapban.

Bierer János, a Szenna-Pack Kft. igazgatója szerint katasztrofális a jelenlegi forintárfolyam.
– A magyar gazdaság teljesítőképességéből nem ez következik, mi, akik benne dolgozunk, jól tudjuk ezt. Spekulációs célokat látok mögötte, ami az ország többségének nem jó – hangsúlyozta az exportra termelő jó nevű szennai társaság igazgatója. – Hamarosan kormányzati szinten kell foglalkozni ezzel, mert a cégek nagy része komoly gondba kerülhet. A nagyobbak egy ideig kivédik a negatív hatásokat, de hosszú távon ők sem bírják. Felélik a tartalékaikat, nem tudnak fejlesztésre fordítani.

Bierer János nem emlékszik hasonló, hosszan kitartó erős forintra. – Sosem volt még ilyen megrázó a hatás, és ha a közelébe is került, az állam beavatkozhatott – mondta. – A sáveltörlést ezért elhibázott lépésnek tartom...

Az elemzők 250 forint körüli értékre várják a forintot hosszú távon – de mint szinte minden a világgazdaságban, ez is kiszámíthatatlan.

– Tönkrevágja az erős forint a magyar exportot: nem értem, kinek jó ez? Az importőröknek biztos, de hát nézzük már meg, mi jön be az országba! – így az agrárvégzettségű, de manapság inkább közgazdasági fogalmakat használó Murvainé Takács Edit. – Előre lekötött szerződéseink és előre lekötött árfolyamok vannak: nem kicsi a baj...

A Kertax a bevételt eltehetné télire, amikor többet kapna érte, de egy 500 tonnás hűtőház nem engedheti meg, hogy a paplanban álljon a pénz.

– Küzdünk a szerb olcsósággal, az égiekkel, a kereskedőkkel... de ez a játék most a létünkre megy... – mondta a tulajdonos. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!