Gazdaság

2008.07.05. 08:51

Málna ára: rivális a szerb bogyós

Tavaly gyenge volt a málna felvásárlási ára, idén közepes. Ez talán elég ahhoz, hogy új lendületet kapjanak a termelők.

Varga Andrea

Málnaszezon idején nem érdemes Dél-Somogyban rendezvényt szervezni, mert üresek maradnak a széksorok. De az utcákon is alig látni embert, mert a legforróbb déli órákat leszámítva a málnaültetvényekben dolgoznak, nagymamástól, gyerekestől.

Legtöbbeknek ez a keresetkiegészítés, így nem kell töprengeni, hogy munkahelyi szabadságukat mikor vegyék ki. Van, aki az évi rendes szabadságát évek óta a málnásban tölti. Ami a befektetett időt, energiát, pénzt csak ritkán hálálja meg. A tavalyi aszályos év után, amikor siralmas volt a helyzet bogyós-fronton, idén elégedettebbek a termelők. Azt mondják: szép és jó minőségű a termés, s az ára is nőtt valamelyest. Talán köszönhető ez az élelmiszerárak emelkedésének is.

– A tavalyi augusztusi nagy vihart megsínylették egyes helyeken az ültetvények, s károsodtak az ez évi termővesszők. De máshol jó a termés, noha volt egy kis aszály – összegzett a porrogszentkirályi Szlávecz Károlyné. A felvásárló 400-450 forintot ad a tálcás málnáért, amit nem egyszerű szedni. A legszebb szemeket 25, illetve 12,5 dekás kiszerelésben kell tálcára rakni – utóbbi külföldre megy –, s ez igazi türelemjáték. A guruló málna kilója 300, a lé-málna kilója 200 forint.

Amúgy két héttel korábban indult a málnaszüret, május végén. Szláveczné szerint érezhető ebben a globális felmelegedés problémája, minden gyümölcs előbb érik. A nagy málnaszüret várhatóan egy hét múlva lecseng, ám egyes fajták kétszer is teremnek, így akár szeptemberig is eltarthat. A későbbi termést inkább piacra adják el a termelők. Néhány éve sokan  kivágták a málnaültetvényeiket, mert beleuntak, hogy a sok ráfordítás mellett sem jövedelmező. Szláveczné elmondta: a fiatalabbak ritkábban vállalják, amit a mai ötvenes-hatvanasok, hogy munka és család mellett még málnázzanak.

Balázs András iharosberényi felvásárló úgy véli: kicsit elégedettebbek a termelők, bár a felvásárlási árat legalább 100 forinttal feljebb kellene srófolni, s akkor volna reális. Bár Berény környékén is többen felszámolták ültetvényüket, de ha a támogatási rendszer kedvezőbben alakulna, az lendületet adna új ültetvények telepítéséhez.
Magyarország nagy konkurense az uniós tagsággal nem rendelkező Szerbia, amely vámmentesen veszi át a gyümölcsöt, alacsonyabb áron szállít, és ez nem kedvez a magyar málna piaci pozíciójának. Szerbia ötször többet juttat belőle  az Európai Unió tagországaiba, éppen a vámmentes szállításnak köszönhetően.

A multik lenyomták az árakat, és kiszorították a piacról a kistermelőket

A nagyatádi zöldségesek általában a térségből veszik a málnát. Állandó beszállító nincs, a szezon elején keresik meg őket a termelők, s attól vesznek, aki jobb árat kínál. Most 350-400 forint a termelői ára a málnának, a tálcás gyümölcs ennél drágább.

A Nagyatád környékén működő, a termelőket összefogó segesdi Bogyósgyümölcs Szövetkezet megszűnt, mivel a tagoknak már nem érte meg a málnázás – tudtuk meg Horváth Csabától, az egykori szövetkezet vezetőjétől. A több évig működő cég hosszú ideig Németországba, Ausztriába szállított, és belföldön is próbálták eladni a nyári gyümölcsöket. Ám egyre kevesebb igény volt a hazai termésre, leginkább azért, mert a nagy kereskedelmi láncolatoknak fix beszállítóik vannak, akiktől rendkívül olcsón szerzik be az idénygyümölcsöket. Ezzel lenyomták az árakat, és kiszorították a piacról a kistermelőket.

A Nagyatád környékén működő, a termelőket összefogó segesdi Bogyósgyümölcs Szövetkezet megszűnt, mivel a tagoknak már nem érte meg a málnázás – tudtuk meg Horváth Csabától, az egykori szövetkezet vezetőjétől. A több évig működő cég hosszú ideig Németországba, Ausztriába szállított, és belföldön is próbálták eladni a nyári gyümölcsöket. Ám egyre kevesebb igény volt a hazai termésre, leginkább azért, mert a nagy kereskedelmi láncolatoknak fix beszállítóik vannak, akiktől rendkívül olcsón szerzik be az idénygyümölcsöket. Ezzel lenyomták az árakat, és kiszorították a piacról a kistermelőket. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!