Gazdaság

2008.07.03. 10:43

Szántóföldi matek: zuhan a búza ára

Áramütésként érte a gabonatermesztőket a búzaár zuhanása. Csaknem 400 somogyi gazda padlóra kerülhet – az étkezési minőségű áruért tonnánként közel 40 ezer forintot kínálnak a kereskedők Somogyban. A kereskedők írják a játékszabályokat – fortyog több kis- és nagytermelő.

Harsányi Miklós

– Potom pénzért nem adjuk oda a búzát – mondta Laczkovics Sándor, a magyaratádi Barátság szövetkezet elnöke. – Szimatot fogtak a felvásárlók. Pillanatnyilag épp a forint-euró árfolyamra utalnak, amikor az alacsony búzaárakról győzködik a gazdákat.
Müller János, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének megyei titkára szerint megzavarodott a piac. Arra kell törekedni, hogy a gabona-értékesítésből származó jövedelemből minél több jusson a termelőknek. Számos kereskedő – hangsúlyozta Exner Zoltán, a területi agrárkamara elnöke – le akarja szorítani az árakat. Csakhogy az aratás kezdetén aligha lehet halálbiztos számokat közölni, s így messze menő következtetéseket  sem vonhatnak le a felvásárlók. Sokan csak találgatnak a hozamról.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A kereskedők írják a játékszabályokat
[/caption]
– Étkezési minőségű a búza; lehet, hogy nagy részét malmi javítónak is eladhatjuk – jelezte Bihary András, a tátompusztai Gazdász Kft. ügyezetője. Szerdán kezdtek aratni, ám elhatározták: 44-45 ezer forintot kérnek egy tonna terményért.

Százezer tonnás felvásárlás

– Az elmúlt másfél hónapban fokozatosan csökkent a búza ára; 43 ezer forintról a jelenlegi mintegy 40 ezerre – tájékoztatott Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezető igazgatója. Azt mondta: idén – a múlt évi 70 ezer tonnával szemben – idén 100 ezer tonna búzát kívánnak felvásárolni az országban. Ennek tekintélyes részét somogyi termelőktől kívánják megrendelni.

– Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Koszovó – sorolta a célországokat az ügyvezető, ahová később el akarják adni az újtermésű gabonát.– Pesszimista a hangulat – utalt a pillanatnyi folyamatokra Szabó Tamás, a Magosz megyei titkára. Somogyban 4,5 tonnás átlaghozamot várnak búzából. Varga Gábor, a megyei agrárszakigazgatási hivatal főigazgatója azt mondta: a felvásárló szervezetek és a kereskedők az étkezési búza tonnájáért közel 40 ezer forintot adnak. Rámutatott: a földbérleti díj és egyéb kiadások függvényében 4,5-4,8 tonnás hozamra van szükség ahhoz, hogy a gazdálkodók költségei megtérüljenek.
– A 2100 termelő 55 ezer hektáron termeszt búzát – tette hozzá a főigazgató. – A gabonások fele átlagtermést állít elő. Harmaduk ennél többet, húsz százalékuk viszont az átlagnál kevesebbet. Amennyiben tovább esik az ár, csaknem 400 búzatermelő kritikus helyzetbe kerülhet.

– Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Koszovó – sorolta a célországokat az ügyvezető, ahová később el akarják adni az újtermésű gabonát. A kereskedők írják a játékszabályokat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!