Gazdaság

2008.07.11. 08:13

Szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy fizetik-e a helyi adót

A falvakban nem túlságosan jellemző, hogy az önkormányza- tok rendszeresen ellenőrzik: vállalkozóik rendesen fizetik-e a helyi adókat. Örülnek, ha azok megvetik a lábukat a településen forintokat hozva a kasszába, nemhogy még ilyennel zaklassák őket.

Vigmond Erika-Márton László

Böhönyén sem volt példa régóta az ellenőrzésre. A testület a legutóbbi ülésén döntött arról, hogy visszamenőleg két évre mind az egyéni, mind a társas vállalkozóknál megnézi: egyezik-e a nyilvántartás a valós helyzettel. – Nem népszerű döntés, de fontos bevételi forrás az iparűzési és az építményadó – tette hozzá Szijártó Henrik polgármester. – Írásban mindenkit értesítünk a határozatról, majd a nyomtatványokat is megkapják. Szeptember elsejéig még bárki önrevíziót tarthat, és ha eltérés mutatkozik, rendezheti minden következmény nélkül.

A városokban már sokkal gyakoribb az adókötelezettség ellenőrzése. Például Lengyeltótiban ezt alkalomszerűen végzik, mivel képtelenség lenne mind a 225 vállalkozót évente megnézni. Az eltérés egyébként nem jellemző. – Az iparűzési adó megállapításánál az árbevételt le kell csökkenteni az anyagköltséggel, vagy az eladott áru értékével. Előfordult, hogy esetleg anyagköltségként számoltak el olyan számlát, ami nem anyag, de ez is inkább félreértésből adódik, nem szándékosságból – mondta Posza Jánosné, a lengyeltóti polgármesteri hivatal közgazdasági irodavezetője. Hozzátette: természetesen minden ellenőrzésnél bekérik az APEH felé benyújtott bevallást, és összehasonlítják, hogy a két kitöltött nyomtatványban egyezik-e a kimutatott árbevétel.

– Az iparűzési adó nagyrészt megegyezik a társasági adóval, amit a cégek leadnak az APEH felé. Ezt a listát elkérjük, s ez az ellenőrzés alapja – tette hozzá a marcali önkormányzat pénzügyi irodájának vezetője, Zajcsuk Lajos. Az építményadónál ütemezés szerint, folyamatos a bejárás a régi ügyfeleknél. Az újaknál pedig a használatba vételi engedély adatait vetik össze a bevallásban szereplőkkel.

Azok a települések, amelyek nem tudják behajtani az elmaradásokat, a marcali hatósági kistérségi társulásnak továbbadhatják. Természetesen, csak akkor, ha beléptek a társulásba. A behajtott összegek változatosak: háromezer forintos tartozástól kezdve, a milliós nagyságrendig. Ebbe egyébként a szabálysértési bírságok is beletartoznak.

tok rendszeresen ellenőrzik: vállalkozóik rendesen fizetik-e a helyi adókat. Örülnek, ha azok megvetik a lábukat a településen forintokat hozva a kasszába, nemhogy még ilyennel zaklassák őket. Vigmond Erika-Márton László -->

Címkék#APEH
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!