Gazdaság

2008.07.22. 11:18

Több az adózó, több az adó

A dél-dunántúli régió adózói összesen csaknem 137 milliárd forintot, közel hat százalékkal több adót fizettek be az idei év első félévében, mint egy évvel korábban.

Márkus Kata

Az adóhatóság tájékoztatása szerint az emelkedés szinte egyértelműen annak tudható be, hogy a kiemelt adó- és járuléknemekre 5,1 százalékkal többet, együttesen 167,3 milliárd forintot fizettek be az adóalanyok.
A nettó adóbevételek legnagyobb hányada, több mint a fele társadalombiztosítási járulék volt – tudtuk meg Marton Ferenc sajtóreferenstől –, negyede pedig személyi jövedelemadóból származott. Ez utóbbi esetében az első hat hónapban befizetett 42,2 milliárd forint 8,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A többletbevételek meghatározó része az üzleti szférába tartozó adózóktól származott, amiben közrejátszott, hogy – vélhetően a minimumadó idei bevezetése miatt – jelentősen nőtt az egyéni vállalkozók befizetéseinek összege. Szigorodott ugyanakkor az egyes adókedvezmények igénybevételének lehetősége, így az SZJA-kiutalások összege az egy évvel korábbinak alig 88,5 százaléka volt 2008. első félévében.

Az általános forgalmi adóból származó nettó bevétel 13,4 milliárd forint volt, ami 6,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az országos tendenciával ellentétes csökkenés oka a kedvezőtlen gazdasági folyamatokra vezethető vissza.
Az adóalanyok száma június végén csaknem 140 ezer volt, amely az egy évvel korábbihoz viszonyítva jelentős, 26,8 százalékos növekedést jelent. A számottevő emelkedést elsősorban az okozta, hogy az önálló tevékenységet végző magánszemélyek száma – az őstermelők részére előírt adószám kiváltási kötelezettség miatt – több mint a duplájára nőtt. Az egyéni vállalkozók száma kis mértékben csökkent, míg a gazdálkodók száma mérsékelten növekedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!