Gazdaság

2008.08.02. 08:56

Minden ötödik dél-dunántúli tartozik az APEH-nak

Az APEH az elektronikus árverés januári bevezetésével harcot indított a jól bevált rendszer ellen, miszerint gyakran az árverésre kerülő tárgy becsértékének csupán a töredékét fizették be a nyertesek.

Márkus Kata

A hagyományos árveréseken különböző érdekcsoportok köztudottan attól sem riadtak viszsza, hogy akár erőszakkal is távol tartsák az esetleges licitálókat a helyszíntől, nehogy felverjék az árat. Az adóhatóság tájékoztatása szerint sikeresen mutatkozott be az elektronikus árverés. Több ezren pedig még az internetes vagy hagyományos árverés megkezdése előtt kifizették hátralékukat.

Az adóhatóság a Dél-Dunántúlon az elmúlt fél év alatt 41 személygépkocsit árverezett el az interneten, melyek összes becsértéke 29 millió forint volt. Az autók valamivel több mint a becsérték feléért, összesen 17 millió forintért keltek el.

Összességében kétmilliárd forinttal több, összesen 10,9 milliárd forintos bevételre tett szert a különféle végrehajtási eljárások során az adóhivatal a regióban az év első hat hónapjában, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére a régióban minden ötödik adózónak van valamilyen tartozása az APEH felé.

A Dél-Dunántúlon csökkent ugyan az adóhátralék összege – tudtuk meg Marton Ferenc sajtóreferenstől –, ám az 50 ezer forintnál kevesebb hátralék-kal rendelkező ügyfelek száma több mint harmadával nőtt. A működő gazdasági társaságok közül több mint 22 ezer adózónak van összesen 13,2 milliárd forintos tartozása. Az 52 300 magánszemély adófolyószámlája pedig 6,7 milliárd forint hátralékot mutat. Mindeközben több mint négyszeresére emelkedett a kiküldött fizetési felszólítások száma, amelyek hatására az egy évvel ezelőtti 52 millió forintról idén 202 millió forintra nőtt az adósok befizetéseinek az összege.

A leggyakrabban alkalmazott behajtási módszer az inkasszó volt: fél év alatt több mint 26 ezer darab azonnali beszedési megbízást adott ki az APEH, mintegy tíz százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Legnagyobb mértékben a kiadott jövedelemletiltások száma emelkedett: az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest csaknem megnégyszereződött a 2008 első félévében kiadott tiltások száma. Csaknem megduplázódott az ingóság, jellemzően gépjármű-foglalások száma, míg az ingatlan-végrehajtások száma harmadával emelkedett.

A végrehajtásból befolyt öszszegek mintegy kétharmada, összesen 6,7 milliárd forint inkasszók révén érkezett be az adóhatósághoz. Ingóságuk vagy ingatlanuk lefoglalását követően, ám még a vagyontárgy árverezése előtt mintegy 3600-an döntöttek úgy, hogy önként befizetik a tartozásukat. Ők összesen 1,5 milliárd forintot fizettek be az állami költségvetésnek. A kiadott jelentős számú jövedelemletiltásnak köszönhetően az előző félévhez képest ugrásszerűen megnőtt az ilyen formán befolyt pénzösszeg: 2008 első hat hónapjában összesen 173 millió forintot tiltott le az adósok jövedelméből az APEH. Hasonlóan nagyot nőtt egy év alatt a gépkocsifoglalásokból származó bevétel: az idei év első felében csaknem 200 millió forintot szedett be így az adóhatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!