Gazdaság

2008.11.20. 08:10

Huszonkétezerre nőtt az álláskeresők száma

Foglalkoztatási fórumot szervezett a megyei foglalkoztatási tanácsadó iroda szerdán a megyeházán. Polgármesterek, vállalkozók és számos érdeklődő gyűlt össze a fórumon, ahol Tarrné Törzsök Piroska, az irányítócsoport elnöke beszélt a megye idei munkaerőpiaci helyzetéről.

Meiszterics Eszter

Jelenleg közel 22 ezer a regisztrált álláskeresők száma Somogyban, ez a szám az elmúlt havihoz és az elmúlt év hasonló időszakához képest is magasabb. A helyzet romlott, hiszen az volna az ideális, ha az elmúlt évhez képest csökkenne.



A szakember az Út a munkához programot is ismertette a résztvevőkkel. Mint mondta: ez a program a rendszeres szociális segélyre jogosultak körét minősíti majd át. Lesznek olyanok, akik egészségügyi állapotuk, családi állapotuk vagy életkoruk miatt nem vezethetők vissza az elsődleges munkaerőpiacra, ők szociális segélyt kapnak. De lesznek olyanok, akik akarnak és képesek is dolgozni, ők közfoglalkoztatásba kerülhetnek. Előnye az elképzelésnek az is, hogy aki rendszeres szociális segélyt kap, nem kell, hogy álláskeresőként nyilvántartásba vetesse magát a kirendeltségeken. Ők kikerülhetnek a regisztráltak köréből, és ezzel majd csökkenhet a nyilvántartott álláskeresők száma.

Jelenleg ez úgy működik, hogy akik rendszeres szociális segélyesek, azoknak egyúttal regisztrált álláskeresőknek is kell lenniük. Feltétele a segélynek, hogy regisztráltassák magukat. Ha ezt az új törvényt elfogadja az országgyűlés, akkor 2009-től nekik nem kell ügyfélként megjelenni a munkaügyi központban, ebből következően ők nem regisztrált álláskeresők.

Az elképzelések szerint januártól indulna az új rendszer, körülbelül három hónapos átfutási idővel kell számolni, így már áprilistól akár hatvan százalék is lehet az, aki kikerülhet a nyilvántartásból.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!