Gazdaság

2008.11.14. 08:31

Recessziós időszakban nyit majd a siófoki pláza

A kereslet csökkenésével számolnak jövő évre a bevásárlóközpontok, amelyek tulajdonosai szerint 2009 lesz a legkritikusabb év számukra. A siófoki pláza beruházói mindemellett nem aggódnak.

Kolumbán Tünde

A Sió Pláza átadását jövő év végére tervezik, így a bevásárlóközpont nyitása épp beleesik majd az üzletközpontok tulajdonosai által egy-másfél évre becsült visszaesés időszakába. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára nemrégiben úgy nyilatkozott: a beruházók arra panaszkodnak, hogy nem könnyű megtölteni az új áruházakat, mert számos kereskedelmi lánc leállította a terjeszkedést, de a plázák e téren is kiheverik a nehézségeket egy– másfél éven belül.

Kiss Balázs, a Sió Ingatlan Invest Kft. ügyvezetője viszont úgy látja: egyelőre nem az érdeklődést csökkenti, hanem a versenyhelyzetet fokozza a nemzetközi gazdasági válság. Következtetését az is alátámasztja, hogy a Sió Plázába olyan cégek is bejelentkeztek, eddig elutasítóak voltak az üzletbérlés terén. A készülő siófoki bevásárlóközpont beruházójának képviselője azt mondta: a mostani kényszerhelyzetben a tőkeerősebb vállalkozások elkezdenek a többiek gyengeségére játszani, így utóbbiak könnyebben válhatnak az erősebb üzleti tervvel rendelkezők martalékává.

– Bizonyára jellemző lesz, hogy a bérlők a likviditási válságra hivatkozva enyhítést kérnek majd a bevásárlóközpontok üzemeltetőitől. Ezt tudomásul kell vennünk, de ahogy egyetlen bank sem engedheti meg magának, hogy ne adjon hitelt, úgy egyetlen kereskedő sem engedheti meg magának, hogy ne nyisson új boltot – fogalmazott Kiss Balázs, és hozzátette: a kereskedők abból élnek, hogy boltjuk van. Minden üzlet mozgásban van, bővül vagy szűkül. Ha már egyetlen lánc terjeszkedik, akkor a többi sem engedheti meg, hogy ne tartson lépést.

– Az elmúlt időben nálunk is jelentkezett néhány bérlő azzal, hogy vegyük figyelembe, a saját üzletágát hogyan befolyásolja a válság, de bérleti szerződést eddig még nem mondtak vissza – folytatta a cégvezető, akinek véleménye szerint a gazdasági visszaesés során kivívott pozíciók nagyon jól jöhetnek a recesszió elmúltával, ezért talán minden üzlet jövőjét az határozza meg leginkább: mit csinál a válság során.

Kiss Balázs egyetért azzal, hogy 2009 minden bizonnyal nagyon nehéz év lesz, és az is biztos, hogy sok projektet kell felülvizsgálni. Attól azonban nem tart, hogy az emberek nem mennek majd vásárolni, mert senki nem tud az életén és az igényein gyökeresen változtatni. A költségekből persze faragni kell, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy ugyanazt vagy több munkát kell elvégeznie kevesebb pénzért, de egyelőre örülni kell, hogy van munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!