Gazdaság

2009.01.01. 17:53

Sokat adóznak 2009-ben az autósok

Február elsejétől jelentősen átalakul a cégautóadó. Az új rendelkezés alapján már nem a magáncélú használat – illetve annak vélelme – teszi szükségessé az adófizetést, hanem a tulajdonjog, valamint magánszemélyeknél a költségelszámolás.

Harsányi Miklós

– A cégautóadót meg kell fizetni minden olyan gépjármű után, amely nem magánszemély tulajdonában van, illetve magánszemély tulajdonát képezi ugyan, de arra költséget számoltak el – tájékoztatott Marton Ferenc, az APEH regionális szóvivője. Hozzátette: nem minősül költségelszámolásnak a kiküldetési rendelvény alapján, továbbá a magánautóval történő munkábajárásra (9 forint/km) kapott költségtérítés. Így ezekben az esetekben nem terheli adófizetési kötelezettség a magánszemélyt.Hétezer forint havonta

A cégautóadó mértéke 1600 köbcenti alatti járművekre 7000 forint, minden más esetben 15 ezer forint havonta. Marton Ferenc közölte: az adót önadózással negyedévente, a negyedévet követő hónap 20-ig kell megfizetni. – Az érintettek a 0901-es számú formanyomtatványon tehetik meg a bevallást a hatóság felé – jelezte az APEH regionális szóvivője.

A szóvivőtől tudjuk: a cégautóadót a személygépkocsi hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosa, pénzügyi lízingbe vétel esetén pedig a lízingbe vevő fizeti. A magyar nyilvántartásban nem szereplő (külföldi rendszámú) személygépkocsi esetén – amennyiben belföldön utána költséget számol el – annak használója köteles cégautóadót fizetni.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!