Gazdaság

2009.05.21. 10:57

Bajnai köntösben jön az új Bokros-csomag

Padlóra kerülhet a szakképzés, félő, hogy a vállalkozók zsinórban mondják fel a tanulószerződéseket. Ez lehet a következménye a szakképzési törvény tervezett módosításának, melyet a parlament elé került adótörvényekbe csempésztek be, ám a somogyi szakemberek kiszúrták.

Harsányi Miklós, Kolumbán Tünde

Azonnal vonják vissza a júliustól szigorodó szabályokat: ezt akarja elérni a gyakorlati képzéssel foglalkozó vállalkozások szövetsége. Csaknem tízezer forint havonta – szakértők szerint egy tanuló után rövidesen ennyi többletköltséget kell kifizetniük a vállalkozóknak. Csakhogy a válság kellős közepén ezt még a legsikeresebb cégek sem tudják kigazdálkodni.Garbera István, a kaposvári Tanműhely Kkt. vezetője, aki egyben a gyakorlati képzőhelyek országos egyesületének az elnöke is, azt mondta: – Azoknál a vállalkozásoknál, ahol a diákok a gyakorlatukat töltik, ott ráadásul visszamenőleges hatállyal kellene módosítani a szerződéseket. A diákok eddig a minimálbér 20 százalékát kapták meg. Ám ha jól tanultak, szorgalmasan dolgoztak a gyakorlati képzőhelyen, akkor a legalacsonyabb minimálbér felét is megkereshették. Ezt az összeget a vállalkozók megelőlegezték, a szakképzési alapból pedig megtérítették számukra.

– Csakhogy most óriásit fordul a világ – így Garbera István. – A törvénymódosítás szerint júliustól a minimálbér 30 százalékát kell kifizetni a tanulóknak. Ebből azonban csak 20 százalékot térítenek meg: a költségek tizedét saját zsebből fizetheti majd a vállalkozó.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Padlóra kerülhet a szakképzés
[/caption]
– Az egész megyében mi fogadjuk a legtöbb – 110 – szakmunkástanulót – tette hozzá Garbera István. – Ha júliustól hatályba lép az előírás, akkor havonta 1,1 millió forint pluszkiadást fizethetünk. Időben szólok: ezt biztosan nem tudjuk állni...

Ojtó Lajos, a Slendy pékség tulajdonosa is hevesen ellenzi a jogszabályváltozást. Kaposvári üzemében jelenleg 75 pék- és cukrásztanuló lesi el a szakma fortélyait. A havi 750 ezer forintra taksált összeget azonban ők sem tudják elviselni. – Az egésznek az lesz a vége, hogy a vállalkozók nem alkalmaznak majd tanulókat – vázolta fel. – Végre elértük, hogy a diákok vállalkozásoknál, műhelyekben töltik gyakorlatukat. Erre a kormány most szétverné ezt a szakképzési rendszert.

Egy kaposvári cukrászat vezetője szerint egyetlen minisztériumi embernek se legyen afelől kétsége, hogy a kisvállalkozók nem lépnek rögtön. – A cégvezetők már a nyár derekán sorozatban felmondhatják a tanulói szerződéseket. S valójában ki jár rosszul? A fiatalok. Ezzel együtt persze a lakosságot is büntetik a törvényhozók. Az amúgy is krónikus szakmunkáshiány csak tovább nő.

Komoly gondokat vethet fel a szakképzési „Bokros-csomag” – fogalmazott Szamosi Lóránt, a megyei szakközép- és szakiskolákat tömörítő Somogyi TISZK főigazgatója. Úgy véli, a tanoncok száma a felére eshet vissza. A következmény: míg jelenleg a diákok fele teljesíti a kötelező gyakorlatát tanulószerződéssel külső gazdálkodó szervezetnél, addig a megszorítások után a szakképzésben részt vevő tanulóknak mindössze egynegyede szerezhetne piacképes tudást a versenyszférában. Szerinte a legtragikusabb helyzetbe az építőipar kerülhet, hiszen az iparágban a szakiskolai tanulók 70-80 százaléka szerződéssel gyakornokoskodik.

– Három-négy év múlva ez igen komoly szakemberhiányhoz vezethet egy olyan gazdasági ágazatban, amelynek elsőként kellene talpra állnia a válság után, és gőzmozdonyként kihúzni a gödörből a többi területet is – hangsúlyozta Szamosi Lóránt, aki arra is rávilágított: a tanulószerződés a diákoknak szociális „hálót” is nyújtott, amit a kormány kiránt alóluk. Ha így lesz, a fiatalok kikerülnek a társadalombiztosítási rend-szerből, és nő a pályakezdő munkanélküliek száma.

Szamosi Lóránt elmondta: a rendszerváltás után a magas fenntartási költségekre hivatkozva fokozatosan szűntek meg az iskolai tanműhelyek, így az iskolák sem tudják majd fogadni a diákokat.

A Kereskedelmi és Iparkamara felmérést végzett ezer gazdálkodó szervezet körében. Az eredmény megdöbbentő: 74 százalékkal csökkenne a tanulószerződéses diákok – országosan – 44 ezres létszáma. Megszűnik a jelenlegi százszázalékos elszámolási lehetőség a tárgyi eszközök beszerzésére és bérleti díjára, felére csökken az eszközök javítására fordított összeg és zuhan a gyakorlati oktatók bére a szakképzési „csomag” alapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!