Gazdaság

2009.06.22. 19:31

Bú: a tejágazat haláltusája

A brüsszeli agrárpolitikát és a hazai lehetőségeket egyaránt bírálták hétfőn a tejtermelők Budapesten. Úgy tartják: az utóbbi időben hozott intézkedések csak az ágazat haláltusáját hosszabbítják meg.

Harsányi Miklós

A fővárosi demonstációval egyidőben Luxemburgban összeurópai tejtüntetést tartottak. Budapesten nagybajomi, toponári és kéthelyi gazdák is tiltakoztak. Kilátástalannak érzik az ágazat sorsát, nem tudják elfogadni, hogy csak veszteséget termelhetnek.

– Ha nem hoznak érdemi döntést a politikusok, akkor nálunk egy éve sincs a szarvasmarha-ágazatnak – jósolta a demonstráció egyik résztvevője, Udvari János, a nagybajom mezőgazdasági zrt. állattenyésztési vezetője. – Hónapról hónapra romlik a helyzet. Nincs jövőkép. Tavaly még a literenként 75 forintos árért tiltakoztunk, most már annak is örülnénk.Rövid időn belül 95 forintról 55 forintra zuhant a tej literenkénti felvásárlási ára.
Müller János, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének somogyi titkára is jelen volt a fővárosi megmozduláson. A termelők követelik, hogy az EU a mostani szinten fagyassza be az ország kvótákat és ezen kívül, s erőteljesen növelje a kvóta alapú támogatásokat. A somogyi szakember úgy tartja: határozott és gyors lépéseket igényel az ágazat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bú-sulnak a tejesek
[/caption]

– A petíciót átadtuk, de nem tudjuk, hogy milyen következménye lesz a demonstrációnak – így Sipos László, a kéthelyi Aranykalász szövetkezet elnöke. Rámutatott: ha elmarad a segítség, úgy menthetetlenül buknak az agrárcégek. Ebben az esetben pedig nem várható más, mint a csőd, a telepfelszámolás, a tömeges leépítés és a helyi gazdaság elsorvadása.
– A nemzeti intézkedések megkéstek és messze nem elégségesek – hangoztatja álláspontját a Tej Terméktanács. A további intézkedési tervek, miután uniós jóváhagyást igényelnek, már csak a válságot túlélő tejtermelőknek nyújthatnak esetleg segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!