Gazdaság

2009.07.03. 11:04

91 évesen irány a MotoGP - képek!

A legutóbbi ígéretek szerint június közepén kellett volna kezdeni a sávolyi MotoGP-pálya építését. Július eleje van, dübörgő munkagépeknek azonban egyelőre nyoma sincs a helyszínen.

Vigmond Erika

Az építési engedély várhatóan egy-két héten belül jogerőre emelkedik. Ezen az oldalon tehát elhárulnak az akadályok, de banki hitelígérvénnyel is rendelkeznie kellene a spanyol befektetőnek, mivel a mintegy 100 millió eurós beruházás költségeinek felére a Magyar Fejlesztési Banktól kért hitelt.Suchman Tamás
, a sávolyi beruházás hatósági előkészítéséért is felelős kormánybiztos elmondta: a kormányzat az eddig megígért feltételeket teljesítette. Mint kiemelt fejlesztést, továbbra is nyomon követi: tájékoztatót kér az eddigi lépésekről, és egyeztet a hitelfolyósító bankkal is.

Suchman Tamás hangsúlyozta: a beruházás minden szereplője támogatja a projekt megvalósítását, s erről tájékoztatták a Nemzetközi Motorsport Szövetséget és a jogtulajdonos Dornát. – Ha július–augusztusban elkezdődik a pálya építése, akkor jövőre megrendezhető a Magyar Nagydíj Sávolyon – tette hozzá Suchman Tamás.

– Az újság azt írja, lehet benne bízni, hogy időben elkészül a pálya – mondta a sávolyi Szabó Jánosné a faluban. – Azt hallottam, nem akarnak többet késni, mint ezt az egy évet. Sávolyon mindenki bizakodik: csak nem dobják el a spanyolok azt a pénzt, amit már ebbe fektettek.

A sávolyiak azt is tudni vélik: finanszírozási oka van a halogatásnak. Amíg a bank rá nem teszi a pecsétet a kérelemre, addig nem is kezdődik el. Ezért már arról is suttognak: lehet, hogy nem jövő tavasszal, hanem szeptemberben lesz Magyar Nagydíj. – Talán még én is kimegyek versenyezni – kacsint a 91 éves Szarka József. A falu legidősebb lakója figyelemmel kísér minden mozzanatot, legutóbb is kisétált a szennyvíztisztító építéséhez. Az összesen 1300 köbméteres létesítményekben nemcsak baktériumokat alkalmaznak a tisztítás során, hanem növényeket és állatokat is, leginkább halakat.


Nagyobb térképre váltás

Sávolynak úgy ötven köbméter a szennyvízkibocsátása, ha nem gondolnák komolyan a beruházást, vajon építenének ennyire nagy és korszerű tisztítót? – tette fel a kérdést Bobek József polgármester, és sorolta a további indokokat is, köztük a szennyvízcsatorna kiépítését, a leendő pálya alatt futó gázvezeték kiváltását. Minden olyan előkészítő és háttérmunkát elvégeztek a befektetők, ami rajtuk állt. Bobek József elmondta azt is: a munkaügyi kirendeltség segítségével a falu is előre készül olyan képzésekkel, melyek a vállalkozókat, a falusi turizmust, a munkavállalást segítik.

Bobek József hozzátette: mivel korábban csak a leendő pályát érintette a rendezési terv, most Sávoly és Szőkedencs esik bele a módosításba. Sávolyon további háromszáz hektár vár fejlesztésre. Szőkedencsen pedig száz hektáron lenne a logisztikai központ és a belterületi lakóövezet fejlesztés – tudtuk meg Komári József polgármestertől. Néhány napja ismerkedő kirándulásra vitték a Marót völgyébe a Grupo Milton fejlesztő igazgatóját, a tervező csapattal és a regionális főépítésszel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!