Gazdaság

2009.07.13. 14:46

Sürget az idő, belehúznak a búza aratásába

A somogyi gazdák felpörgetnék az aratást; a lehető legrövidebb időn belül le akarják vágni a búzát. Megyénkben eddig az őszi búza csupán három százalékát takarították be, ezzel szemben tavaly ilyenkor már 15 százalékos volt a készültség.

Harsányi Miklós

– A csaknem 56 ezer hektáron termesztett búzát alig 17 ezer hektáron aratták le – számolt be Varga Gábor, a megyei agrár-szakigazgatási hivatal főigazgatója. Varga Gábor közölte: az elmúlt hetek menetrendszerű esőzései miatt a korábbi évek gyakorlatától eltérő betakarítási stratégiát alkalmaznak a somogyi gazdák.– A jó minőséget meg kell óvni, ezért ha a talaj- és az időjárási viszonyok engedik, azonnal megkezdődik a betakarítás – folytatta Varga Gábor. – Először a legjobb minőséget adó gabonatáblák szemtermését aratják le, kerülve a megdőlt állomány vágását, s a tört kalászok felszedését.

Mindez azért van, hogy a kiváló és a bizonytalan minőségű gabona a kombájn magtárában ne keveredjen. A tiszta és fertőtlenített tárolókban elkülönített helyre teszik a kenyérgabonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!