Gazdaság

2009.07.16. 09:01

Szezon-állás: nyáron északon kevesebb a munkanélküli

Egy kormánytag a minap meglátta Dél-Somogyból a munkanélküliség alagútjának végét. Dél-Somogyban a legtöbben azonban még az alagutat sem látják. A csökkenést a szezonális munkák hozták.

Balassa Tamás

Hosszú idő óta először csökkent az álláskeresők száma a régióban és a megyében, mintegy 3 százalékkal. Simon Gábor államtitkár beszélt erről a minap Barcson. Az örvendetes szám talán kevéssé óvatos optimizmusra sarkallta, amikor azt mondta: látni már az alagút végét...

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ (DDRMK) megerősítette: a régióban 3,5, a megyében 3 százalékkal kevesebben kerestek munkát júniusban, mint az azt megelőző hónapban. Ez 782-vel kevesebb munkakereső. Júniusban 25 ezer 395-en kerestek állást.

Mátyás Tibor elemzési osztályvezető arról tájékoztatott: a csökkenés szezonális jellegű, és részben a Balaton nyári vonzásának köszönhető. Siófok körzetében 13,5 százalékkal, míg Balatonbogláron 6,9 százalékkal csökkent ebben a hónapban az álláskeresők száma.

Szintén szezonális tényező, hogy a közfoglalkoztatás is ebben az időszakban érinti a legtöbb embert. Az éppen közcélú munkát végzők ugyanis nem számítanak bele a nyilvántartott álláskeresők körébe.
Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere megerősítette: szerencsés helyzetben vannak, hiszen az éves szinten is kedvező álláskeresési ráta a nyári szezonban tovább javul. Szezonális vendéglátó- és kereskedőüzletek sora nyílik, amelyek fölszívják a munkanélkülieket.
– A közmunkaprogramokra nyáron gondot okoz embereket találni, mert nem tudunk olyan bért fizetni, amit megkereshetnek a szezonális munkákkal – mondta a polgármester.



Zamárdiban a Balaton Sound hosszú hétvégéje is segített a vállalkozásoknak, hogy megtalálják a számításukat. Van olyan vegyeskereskedés, amely a bezárást fontolgatta, de a fesztivál hatására inkább a bővítés mellett döntött. A jövőben egy szállodaberuházást szorgalmaz a déli part legfiatalabb városa, ez további hatvanöt munkahelyet teremthet.
Az északi régióval ellentétben a megye három munkaügyi körzetében, a barcsi, a marcali és a csurgói térségben a június sem hozott csökkenést az álláskeresők számában.

Huszonhét százalék. Ezt Péter István, Babócsa polgármestere kérdés nélkül mondta megkeresésünkre. Az állástalansági mutatót volt idő megtanulni a dél-somogyi településen, hiszen az jó ideje nem javul. Igaz, nem is nagyon romlik. Az álláskeresők száma a közfoglalkoztatásnak köszönhetően ilyen „alacsony” Babócsán. Kétszer harminc helybéli alkalmazására nyertek minisztériumi támogatást, a 20,5 millió forint – benne csaknem kétmillió forint önerővel – kétszer kilencvennapos foglalkoztatásra elegendő, napi hat órában. A közcélú munkásoknak mindig találnak elfoglaltságot, a parképítés mellett az utcák, terek tisztán tartásában. Minimális hatása a szezonális munkáknak is van a Dráva mentén.
– A fiataljaink, főként a vendéglátó-ipari tudással rendelkezők minden nyáron szerencsét próbálnak a Balatonnál, ez most is így van, de sajnos elég kevesen találnak munkát – mondta a polgármester.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!