Gazdaság

2009.08.03. 17:55

Befejeződött az aratás, kevesebb a kalászos

Az extrém időjárási körülmények ellenére összehangoltan és szervezetten végezték az aratási munkákat a gabonatermelők.

F. Szarka Ágnes

Somogyban – néhány hektár kis parcella kivételével –befejeződött a több mint 106 ezer hektár területen a nyári érésű növények aratása. A betakarított termés összmennyisége megközelítette a 415 ezer tonnát. Az elmúlt évhez képest 3 813 hektárral nagyobb területről, 37 ezer tonnával kevesebb termény került a tárolókba.

A 85 ezer hektáron termett kalászos gabona összhozama 358 ezer tonna volt.  A hektáronkénti gabonatermés valamelyest meghaladta a 4,2 tonnát. Ez az átlagtermés a 2008. évihez képest 550 kilogrammal volt kevesebb, viszont 620 kilogrammal meghaladta a 2007. évit.

A betakarított gabona hetven százaléka, mintegy 250 ezer tonna volt az őszi búza, amelynek termésátlaga – a sokéves 4,1 tonnával szemben – megközelítette a hektáronkénti 4,5 tonnát, de mintegy 650 kilogrammal elmaradt a tavalyi rekordtermés eredménytől.– Elismerés és köszönet illeti a gabonatermelőket, hiszen az extrém időjárási körülmények ellenére összehangoltan és szervezetten végezték az aratási munkákat – mondta Varga Gábor, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója, – oly módon, hogy a lehető legkisebb legyen a mennyiségi veszteség és a minőségkárosodás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!