Gazdaság

2009.09.23. 11:27

Decemberben állnia kell tizenhárom toronynak

Felgyorsult a megújuló energiát termelő szélerőművek építésének az ütemezése, Amint felépülnek a tornyok, azonnal megkezdődik a villamosáram termelése.

Krutek József

A beruházó Wind Europe megbízásából a budapesti Argo-Geo Kft. tervező szakemberei a napokban Szabó Árpád tabi családi gazdálkodó kányai földjén jártak: megnézték, felmérték a leendő szélerőművek helyszínét.

A tervezéshez elvitték Kánya és Tab rendezési tervéből a szükséges dokumentumokat is. Szabó Árpád elsőként a szerkesztőségünknek mondta el: felgyorsult a megújuló energiát termelő szélerőművek építésének az ütemezése.

A befektető döntése alapján – első lépcsőben – 2009. december 20-áig állnia kell a 13 harminc méter magas toronynak. Szabó Árpád hozzátette: a generátorok 2010. március végére kerülnek a helyükre. – A jövő év tavaszára kiépítik a kapcsolatot a 20 kilovoltos távvezetékhez – mondta Szabó Árpád. – A generátorok beüzemelése után pedig azonnal megkezdődik a villamosáram termelése.

Korábban 22 torony egyidejű építéséről volt szó, ám az idő sürgőssége miatt az első ütemben 13 toronyra korlátoztuk. Megtudtuk ugyanis, hogy 600 kilowatt teljesítményig nem kell külön környezetvédelmi és vízügyi szakhatósági engedély...A beruházás tervezésével párhuzamosan elindították a további kilenc torony építési engedélyezését is, árulta el Szabó Árpád.

Címkék#Tab
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!