Gazdaság

2009.09.04. 19:50

Félmilliárdból rajtolt a kampány

A megyeszékhelyen az éves belföldi cukorszükséglet közel egyharmadát állítják elő. A siker záloga 500 millió forint: ennyit költöttek a kampány előtt a kaposvári cukorgyár felújítására.

Harsányi Miklós

– Kiugróan sok, csaknem 780 ezer tonna cukorrépát szállítanak Kaposvárra – jelentették be pénteken a Magyar Cukor Zrt. ünnepségén. A hagyományos mészkemence-begyújtással elrajtolt a 115. kampány.

– Reméljük, hogy olajazottan működik a gépezet – fogalmazott Hájos László, a Magyar Cukor Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. Hájos László utalt rá; nagy feladat előtt áll az üzem összes dolgozója. A kampány 110 napja során kiemelkedő teljesítményt várnak el mindenkitől. Magyarország egyetlen működő cukorgyárába több száz kilométeres sugarú körből hozzák az alapanyagot: a legtávolabbi pont Hajdúszoboszló.

A siker záloga 500 millió forint: ennyit költöttek a kampány előtt a kaposvári cukorgyár felújítására. A szakemberek határidőre befejezték a munkát, az első cukorrépával teli vagon jövő héten gördül be az üzem területére. Ezután gőzerővel dolgoznak egészen karácsonyig, a gyár állandó munkatársain kívül 92 idénymunkásnak is kenyeret ad a cukorgyártás. Hájos László is rekordot vár a mostani szezontól.

– A múlt évi 438 ezer tonna répával szemben idén 780 ezer tonnát kapunk a termelőktől – folytatta Hájos László. – Ennyi alapanyagból legalább 105 ezer tonna cukrot állíthatunk elő. A napi feldolgozás látványosan nőtt az utóbbi időben Kaposváron. A korábbi átlag 7200 tonna helyett idén naponta közel 8000 tonna répából készítünk cukrot.

A somogyi megyeszékhelyen az éves belföldi cukorszükséglet közel egyharmadát állítják elő.
– A sikerszéria folytatódik – erre tett ígéretet Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója. Fischer Béla azt mondta: a kaposvári kollektíva hozzáállása, kreativitása biztosítékot jelent. Az előrejelzések szerint minden feltétel adott, hogy a 115. kampány kiemelkedő eredménnyel záruljon. A Sonline.hu felvetésére, miszerint a szakmát korábban sokkolta a sorozatos cukorgyár-bezárások híre, Fischer Béla leszögezte: tartós távlatokban gondolkodnak, a közelmúlt nagy beruházásai hosszú távú célokat szolgálnak.

– Azért dolgozunk, hogy ez a nagy múltú gyár minél eredményesebb legyen – tette hozzá Fischer Béla. – Abban bízunk, hogy a külső körülmények is lehetővé teszik a fejlődést. A vezérigazgató cukorárváltozást firtató kérdésünkre jelezte: a hazai piacon mostanában nem várható számottevő áremelkedés.– A nyugdíjas munkatársak már csak idegenvezetővel találnák meg úti céljukat – jegyezte meg tréfásan Kiss Rudolf, az Magyar Cukor Zrt. munkatársa, aki tagja volt a mészkemence-begyújtó négyfős társaságnak. A férfi 1971-től folyamatosan a vállalatnál dolgozik. Bámulatosnak minősítette az utóbbi évek páratlan fejlődését, különösen a műszaki terület automatizálását nevezte fantasztikusnak.
Rajta kívül Fejes István, a Magyar Cukor Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese, Katona József, a Kapos TV főszerkesztője valamint Deres Tímea, a Magyar Cukor Zrt. igazgatóságának munkatársa gyújtotta be a mészkemencét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!