Gazdaság

2009.09.25. 07:40

Hasít a biznisz, India bevásárol cukorból

A londoni határidős tőzsdén tovább drágult a cukor, s tonnája megközelítette a 265 dollárt. Az idén csaknem 77 százalékos áremelkedést mutattak ki.

Harsányi Miklós

Szakértők úgy látják: minden bizonnyal erősödik a friss cukor iránt a világpiaci kereslet. Kedvező idényt zárhatnak a cukorrépa-termesztők. Somogyban biztatóak a terméskilátások – összegzett a megyei agrár-szakigazgatási hivatal. A termést adó 880 hektár területről az elmúlt évtized átlagához képest hektáronként tíz tonnával több, csaknem hatvanhárom tonna körüli cukorrépahozam várható.

Varga Gábor, a megyei szakigazgatási hivatal főigazgatója közölte: a mennyiség mellett a minőség és a cukortartalom is meghaladja a sokéves átlagot.
– Ez javíthatja a cukorrépa-ágazat árbevétel- és jövedelempozícióját – húzta alá Varga Gábor.

Ezt várják a kaposvári cukorgyár vezetői is. A Magyar Cukor Zrt. üzemében szeptember elejétől folyamatosan dolgoznak. Megírtuk: a múlt héten egy eltört fogaskerék keserítette meg a cukorgyáriak életét.

A tönkrement negyvenéves alkatrész javítása nem volt egyszerű, mivel ebből a fajtából a világon kevés található. A műszaki problémát azonban gyorsan megoldották, tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Cukor Zrt. munkatársa.

A napokban még 5000 tonna cukorrépából nyertek cukrot, csütörtökön már 7000 tonnát dolgoztak fel. A mostani idényben 780 ezer tonna alapanyagot szállítanak az ország egyetlen működő cukorgyárába.

Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója a kampánystartnál azt nyilatkozta: közel ötszázmillió forintot költöttek a kaposvári üzem modernizálására. A felújítás részben a gyártástechnológiát érintette. Mindez a gyár érdekét szolgálja.

Brazíliában jelentős termeléscsökkenés várható – utalt a nemzetközi folyamatokra Varga Gábor. A világ második legnagyobb cukorimportőrének számító India fokozza cukorvásárlását. Szakértők a piacon további változásokat jósolnak.A friss kimutatások szerint hazánkban az első fél év során – az előző év azonos időszakához képest – a cukorbehozatal 15 százalékkal emelkedett. A kivitelben csupán kétszázalékos növekedést tapasztaltak.
Varga Gábor reményét fejezte ki, miszerint a cukorrépa-termesztők megtalálják a számításukat. Lényeges, hogy a felvásárlási ár s az átvétellel kapcsolatos megállapodás hosszú távon is érdekeltté tegye a gazdákat. A kaposvári gyárba idén több száz kilométeres körzetből szállítják az alapanyagot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!