Gazdaság

2009.09.04. 15:24

Hétmilliót bukott a hitelen, két gyerekkel az utcára került

Bedőlt hitelek, elárverezett otthonok, tönkre ment családok, örökölt adósság – sokan nem tudják kifizetni a válság miatt egekbe szökő törlesztőrészleteket.

Balassa Tamás

Nyolcvan négyzetméteres lakótelepi lakást vásárolt egy több-gyermekes asszony Somogyban 16 millió forintért. Tizennégymilliót devizahitelből, kétmilliót szocpolból fizetett ki. Havi nyolcvanezres törlesztő-részletét 140-150 ezerre emelte az árfolyamváltozás. Ezt nem tudta kitermelni. A lefékezett lakáspiacon 13 millióra csökkent az ingatlan ára, a banki tartozás ugyanakkor elérte a 18,8 milliót, plusz szocpol. Ha ez matematikai feladvány lenne, a történet mínusz hétmillió forinttal érne véget, de nem az. A közelmúltban megtörtént eset vége árverezés, utcára kerülés, teljes kilátástalanság lett. Mint annak az idős hölgynek az esetében, aki időközben elhunyt fia lakását 10,5 millió forintért tudta értékesíteni, de a 11 milliós hitelállomány miatti különbözet félmilliós adósságba sodorta, nyugdíjasként.

Hasonló élethelyzeteket tömegével idézhet elő a jövőben a gazdasági válság szerteágazó hazai hatása, a kormány lépései és a bankszektor reakciói ellenére. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) statisztikái is jelzik, a törlesztőrészletek miatti panaszok száma a tízszeresére, a kamatok mértékét kifogásoló jelzések száma a hatszorosára emelkedett.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az árfolyamváltozás miatt bedőltek hitelek
[/caption]
A legtöbb krízist a legtöbb család egyetlen vagyona és mentsvára, a biztos lakhatás megingása okozza. Oláh Miklós, az egyik kaposvári ingatlanközvetítő iroda ügyvezetője azt mondja: 10-20 százalékkal emelkedett a kritikus élethelyzeteket produkáló problémás ügyek, kényszerű eladások száma. Az árak visszaestek, a panellakásoké 15-20, a régi építésű, nagy és korszerűtlen családi házaké akár 30-40 százalékkal is. Legkevésbé a tégla-gázos kisméretű ingatlanok vesztettek az értékükből. Az árcsökkenés hátterében nagyrészt a kínálatnövekedés áll: megyeszerte megszaporodtak a „Ház eladó!” feliratok.

– Ingatlankeresőink száma mindeközben a felére csökkent, a megmaradtak viszont nemcsak nézelődnek, érdeklődnek, hanem nagyon konkrét igénnyel érkező vásárlók – mondta Oláh Miklós. – A hitel-készpénz arány viszont megfordult: az ár 70-80 százalékát készpénzben fizetik, és igyekeznek minimális hitelt igénybe venni.

Lénárd Mariann, az öt éve alapított Banki Hitelkárosultak Egyesületének (BHKE) főtitkára szerint az igazi bajok még csak ezután jönnek. Számos család utolsó erőfeszítésekkel törleszti a hitelét, de a megszaporodott késedelmes kölcsönök október–novemberre bedőlt hitelekké válhatnak. Nem szeretnének riogatni, nem is értik a rémisztő, tömeges kilakoltatásokról szóló híreket, ám vidéki irodáik szerint kétségkívül közeledik a helyzet a felmondások, árverezések és kilakoltatások felé. Ami persze senkinek sem megoldás.

A BKHE az optimális megoldást keresi, jogi képviseletet kínál, hogy egy család se kerüljön utcára. Az állami garanciavállalás programjának, az áthidaló hitelek feltételeinek ugyanis kevesen felelnek meg.
Az ügyeik száma megtízszereződött, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének irodáiban három-négy hetes előjegyzéssel dolgoznak, naponta több száz telefont és e-mailt kapnak. Somogyban is megkerestek több önkormányzatot az irodanyitás szándékával.

A nagy hazai kereskedelmi bankok az év elején erősítették meg: segítik a bajba jutott hiteleseket. Dahlberg Szilvia, az OTP regionális igazgatóságának marketingszakértője arról tájékoztatott: intenzív érdeklődést tapasztalnak adósvédelmi programjuk iránt. Eddig több mint tízezer ügyfélnek javasoltak megoldást a problémáikra.

– Az ügyfél és a bank közös érdeke a törlesztőképesség fenntartása – mondta a szakértő. – A törlesztési problémával szembesülők az élethelyzetüknek leginkább megfelelő megoldások közül választhatnak, ilyen a futamidő-hosszabbítás, a szüneteltetés, a tartozásrendező és adósságrendező kölcsön, valamint a törlesztőrészlet átmeneti csökkentése.

Főként a törlesztőrészlet átmeneti csökkentését igénylik az ügyfelek, a devizahitelek kiváltása forinthitelekkel – a kamatkülönbözet miatt – nem jelentős mértékű. A lakáshiteles ügyfelek megsegítésére kialakított állami kezességvállalási program, az áthidaló hitel iránt több mint ezer ügyfél érdeklődött eddig, az igénybeadások száma ettől elmaradt.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamaránál egyelőre nem csapódott le a hitelek bedőlésének folyamata. Halász László, a végrehajtói kamara megyei küldötte elmondta: a bankoknak feltehetően nagyobb szorgalommal teljesít a lakosság, és máshol húzza meg a nadrágszíjat, esetleg a közüzemi díjakkal marad el.
– A szolgáltatók végrehajtási követelései harminc-negyven százalékkal emelkedtek, a gáz- és villanyszámla-tartozások, parkolási díjak és telefonhátralékok látványosan nagyobb számban kerülnek hozzánk – mondta Halász László.

A bérlakásprogram az árverezésre került vagy még az előtti ingatlanok önkormányzati megvásárlását teszi lehetővé kedvezményes hitellel, amelyre 60 milliárd forint áll rendelkezésre. A tulajdonos bérlőként maradhat az ingatlanban. Településvezetők azt mondták, remélik, senki sem nézi ingatlanközvetítőnek őket.Kéki Zoltán kaposvári címzetes főjegyző elmondta: két érdeklődés érkezett e témában. A közüzemidíj-tartozás miatt jelentkezők gondját azonban a meglévő kaposvári kríziskezelő program is meg tudja oldani. Évente két számjegyű az ezzel összefüggő esetszám. A kormányzati kríziskezelő program egyszeri 20-50, kivételes esetben 100 ezer forintos támogatási kérelmei szállingóznak csak. A városnak ezt megelőzően is volt kerete nehéz sorba került lakói segítségére, fűzte hozzá Kéki Zoltán főjegyző.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!