Gazdaság

2009.09.11. 08:00

Inkább hagyják megrohadni, de 11 forintért nem adják oda

Inkább hagyják lepotyogni a somogyi almatermelők a termést, mert nevetségesen alacsony az ára, mindössze tizenegy forintot kínálnak kilójáért.

F. Szarka Ágnes

A somogyi almatermelők egy része azon gondolkodik, jövőre már nem metszi meg, és nem permetezi le a gyümölcsfákat. A termés pedig rohadjon meg a fa alatt. Az elkeseredés kiváltó oka a nevetségesen alacsony ár.

– Ezt így nem lehet tovább csinálni – mondta Kerti Lajos, a kiskorpádi Kerti Kft. tulajdonosa. – Bár még csak néhány gazda kezdte szedni a gyümölcsöt, lassan indul a szezon, de a tizenegy forintos felvásárlási ár már többeknél kiverte a biztosítékot. A tizenegy forintért fel is kell vinni Pestre. Ha a kilónkénti költségeket levonjuk, jó, ha egy kiló almán három-négy forint marad tisztán. A szilvával meg úgy jártunk, hogy mire beérett, a konzervgyár leállt. Ez a gyümölcstermesztés megcsúfolása. Léalmának veszik csak át. Akinek nincs tárolási lehetősége, kénytelen odaadni.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nevetségesen alacsony az alma ára
[/caption]
A termelőknél a meleg és a szárazság is gondot okozott. Az alma szinte ráégett a fára.
– Agyoncsökött, napégett almát képtelenség leszedni, lerázni – mondta Kerti Lajos. – Már több termelő is szólt nekem, hogy inkább ott hagyják, ennyiért nem szedik le. A teljes katasztrófa szélén állunk. Nem tudjuk máshova szállítani, mert a dunántúli termelőknek csak Pesten van feldolgozójuk.– Annyit kapunk, mint a szabolcsiak, de ők 20-30 kilométerre szállítanak – folytatta Kerti Lajos. – Az idei évet talán még átvészeljük, de kétségbeejtő, hogy mi lesz jövőre.

Címkék#Kiskorpád
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!